Nyári tábor – Április 12-től lehet jelentkezni a napközis táborokba
Fotó: Szarka Lajos

Minden nyíregyházi és a megyeszékhely általános iskolájába járó gyereknek lehetősége van részt venni az önkormányzat nyári napközis táborában, illetve elutazni a Szigligeti Gyermeküdülőbe. Előbbiek köre két új helyszínnel és tematikával bővült. A balatoni üdülés a korábbi évekhez hasonlóan alakul, 11 turnusban. Jelentkezni április 17-ig, az iskolákban lehet. Az önkormányzat 80 millió forinttal támogatja közel 3 ezer diák nyári táborozását.

 

Múzeumfalu, Kis Vakond Tábor, Arany János Gimnázium sporttábora, a Futurobi Ökojátszóház, és az idén is még újdonságnak számító Digi Tábor, illetve a Természettudósok tábora. Ezek a lehetőségek. Április 12-től az iskolában, a szervező pedagógusoknál lehet jelentkezni az önkormányzati nyári napközis táborok valamelyikébe, akár többe is. Valamennyi nyíregyházi lakhellyel rendelkező iskolás az első turnusban csupán az étkezés 10 ezer forintos díját kell fizesse. Itt is érvényesek a tanévben megítélt kedvezmények. A második tábor díja már 35 ezer forint egy újabb turnusra. Emellett kedvezményes buszjárat áll a sóstói táborozók rendelkezésére, 5 ezer forintos turnus díjjal.

„Elsőként említhetném a múzeumfalut, ahol elsősorban a népi hagyományok megismerése a cél, kézműves foglalkozások, népi játékok. Ennek a párja szintén Sóstón, a Kis Vakond Tábor, ahol lehet fürdőzni, játszani, pedagógusok irányításával foglalkozásokon részt venni, a szabadidőt tartalmasan eltölteni.  A Futurobi tábor, amely egy játszóház, illetve a klasszikus úszó- és sporttábor az Arany János iskolában. Ezek a régi, hagyományos táborok. Itt mindenki tudja, hogy tartalmilag mi az, amit kap, ha ezen részt vesz. Igyekszünk a felső tagozatosokra is gondolni, ezért két új helyszínen, két új tábort indítottunk. Első helyen a középpontban a természettudományi tantárgyak vannak. A másik a Robotika és informatika tábor. Az előbbi a Báthori utcán, az Élményközpontban lesz, a másik helyszíne pedig a Digitális Tudásközpont. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint az iskolát, hanem játékos formában kísérleteznek a gyerekek, és olyan foglalkozásokon vesznek részt, ahol élményszerűen ismertetik meg velük a természettudományokat” – tájékoztatott Jászai Menyhért alpolgármester.

Az is ismert, hogy egy-egy nyári szezonban 1600–1800 diák veszi igénybe a táborozás lehetőségét, mely sok esetben – főképp a felső tagozatos tanulók esetében – segít a pályaválasztásban. Újabban már a Krúdy és a Kölcsey gimnázium hatosztályos diákjait is várják ezek a lehetőségek. 

Amíg a napközis tábori jelentkezés április 12-én indul, a szigligeti nyaralásra április 17-ig várják a jelentkezőket. Ebben az esetben is az iskolai szervező pedagógusokat kell keresni. 

„Hétfőn Sárvárra megyünk, az élményfürdőbe. Kedden Tapolca, tavas barlang. Szerdán délután van Sümegen a lovagi torna megtekintése, csütörtök délelőtt pedig a Szigligeti Vár. Évek óta a szigligetiek kedveskednek nekünk, most például solymászbemutató lesz a vár megtekintése után. Pénteken sajnos hazautazás. Feltehetik a kérdést, hogy mikor fürdik a gyerek. Délelőtt és délután! Igyekeztünk úgy összeállítani a programokat, hogy legyen benne fürdőzés is. Viszont, ha az időjárás nem kedvező, akkor nagyon jó, hogy találunk zárt helyen is lehetőségeket” – sorolta a kínálatot a Szigligeti Üdülő szakmai koordinátora, dr. Hudákné Fábián Nóra.

A nyári napközis tábor első turnusa június 19-én indul, az utolsó pedig augusztus 11-én ér véget. A különböző helyszíneken változó számban szervezik a heteket. A balatoni üdülés június 18-án kezdődik, a záró, 11. turnus pedig augusztus 25. és 30. között zajlik. Ennek költsége 46 ezer forint, illetve a kedvezményben részesülők csak 36 ezer forintot kell fizessenek. Családokat, valamint az elő- és utószezonban civil csoportokat is fogad a Szigligeti Üdülő, túl a nyári szezonban megforduló, mintegy ezer iskolás mellett.

Kapcsolódó galéria

Önkormányzati táborok 2023 - sajtótájékoztató