Nyári tűzesetek – Ügyeljünk a biztonságra!

A nyár egy részét sokan lakásfelújítással töltik. A nyílászárók cseréjénél a légáramlatot folyamatosan biztosítani kell azokban a helyiségekben, ahol tüzelőberendezés található, hogy a bent esetlegesen felhalmozódott anyagok ne okozzanak kárt az emberi szervezetben.


A nyár, a karbantartások időszaka

 

Ez az évszak alkalmas arra is, hogy a gáztüzelő berendezéseknél a karbantartási munkákat elvégeztessék a tulajdonosok, hogy mire beköszönt a fűtési szezon, jó állapotú kazánokkal tudjanak fűteni.
Nagyon fontos, hogy a klímával rendelkező lakásokban élők figyeljenek arra oda, hogy a kültéri egységek is megfelelő állapotban működjenek. Ezek karbantartásáról sem szabad megfeledkezni, hiszen kánikula idején szinte 24 órában működnek ezek a berendezések. Egy rosszul elhelyezett, vagy nem kellően ellenőrzött külső egységnél kialakulhat csapágyprobléma, amely izzást eredményezhet. Ez könnyen a lakóépületek tüzéhez vezethet.

Az elmúlt évben Nyíregyházán egy esetben gondot okozott egy kültéri medence, amit meleg vízzel töltöttek fel gázüzemű készüléken keresztül. A lakásban klíma működött, a nyílászárók zárva voltak, a bent lévők pedig rosszullétre panaszkodtak.

 

Fontos a megelőzés

 

Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt mondta, egyszerre ne üzemeltessünk két berendezést, vagy pedig kellő odafigyeléssel működtessük azokat. Hozzátette, mindezek mellett minden olyan lakóépületben lévő elektromos berendezés átvizsgálása is szükséges, amelyek egy későbbi elektromos zárlatot meg tudnak akadályozni, hiszen az elmúlt időszak is rámutatott arra, hogy kisebb zárlatokból komoly lakóépülettüzek keletkeztek.

 

Nézessük meg a kéményeket is!

 

Nyáron lehetőséget kell keríteni a füstelvezetők karbantartására is. A kémények ilyenkor kevesebbet működnek, mint a fűtési szezonban, a meleg víz előállításához azonban szükséges a megfelelő működésük. Ezekben szabad utat kell biztosítani a kifelé áramló anyagoknak. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy nagy melegben a gépkocsival közlekedők is legyenek körültekintőbbek. A tűző napon parkoló autókban nem szabad olyan tárgyakat hagyni, amelyek tüzet okozhatnak. Egy öngyújtó, vagy egy helytelenül elhelyezett elektromos berendezés komoly tragédiát idézhet elő, de figyelemmel ezek megakadályozhatóak.

M. E.