Nyáron is aktív a Szabolcs Néptáncegyüttes: Ágoston Ildikó szerint a közösségépítés fontos

Túlzás nélkül állítható: igazán mozgalmas időszakot tud maga mögött a Szabolcs Néptáncegyüttes, s a közeljövő sem a pihenés jegyében telik majd. Bár az igaz, a külföldi fesztivál, a megyei fellépések és egy ünnepi, nagy közös szereplés mellett magukra is marad idő. Sőt, az együttest működtető egyesület elnöke, Ágoston Ildikó úgy fogalmaz: az az igazán fontos, attól működik még jobban a csapat. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 19-ei számában.)

 

Kevesen gondolnák – látván a könnyed mozdulatokat, mosolyogva előadott koreográfiákat –, hogy a tánchoz bizony állóképesség is kell. Nem is akármilyen! Egy komplett előadás előtti felkészülés simán versenyre kelhet egy élsportoló mérkőzést megelőző bemelegítésével, ami érthető, hiszen a színes mozgásformák során rengeteg izmot használnak.

Csapatépítés és olasz túra

S hogy „bizonyítsák”, jó karban vannak, a szabolcsosok a színpadon kívül is alávetették magukat pár erőpróbának – persze, jó hangulatban és élvezetből. Ha úgy tetszik, ez volt a „pihenés”. – Először egy Exatlon csapatépítő hétvégén feszengette állóképessége határait a csapat, majd részt vettünk a sóstói Sárkányhajó Versenyen – pillantott vissza Ágoston Ildikó.

Az egyesület elnöke hozzátette: mindeközben folyik a próbatermi munka is, hiszen meghívásra utazik a Szabolcs Néptáncegyüttes Olaszországba, Mares­kába, ahol a 29. Nemzetközi Folklór Fesztiválon képviselik városunkat. – A tánckar július 25-én indul a többnapos fesztiválra. Persze itt is igyekszünk majd beiktatni lazább napokat, így a program része Firenze, Pisa és Bibione is.

Fesztivál után ünnep

Hazajövetelük után sem lesz pihenő, hiszen aktív résztvevői lesznek augusztus közepén a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválnak. Ennek okán a Nyírség és Igrice Táncegyüttessel augusztusban elkezdődnek a közös próbák.

A fő műsort az augusztus 20-ai ünnepség keretei között láthatják az érdeklődők városunk főterén, amely – azt ígérik – kuriózum lesz a javából! – Nagyon örülünk az újabb közös munkának a másik két csapattal, aminek már hagyománya van. Legutóbb a Megyei Jogú Városok Szövetségének nyíregyházi közgyűlését követő faültetésen, a sóstói MJVSZ Liget megalkotásakor léptünk együtt közösen „díszkőre”, hiszen a parkban volt a tánc, a Nyírség eredeti koreográfiájára. Kifejezetten jó az együttműködés a város tánccsoportjai között, örömmel veszünk részt az ünnepi műsorban – mondta a Szabolcs vezetője.

Igazi nagycsalád a Szabolcs

A Szabolcs Néptáncegyüttest működtető egyesület több mint 100 táncosának és hozzátartozóiknak egész évben szervez a szakmai munkán túl minőségi, értékes, közösségi, családi, generációkat átölelő programokat. – Olyan közösség ez, mint egy nagycsalád, amelynek tagjai szívesen töltik együtt szabadidejüket. Örömmel tölt el, hogy az óvodás korosztály szülői gárdája is már óriási aktivitással vesz részt programjainkon, úgymint főzőverseny, családi nap, evezés, kirándulás, előadások, bálok. Szeretettel teszem a dolgom. Mint „tyúkanyó”, óvó-gondoskodó szárnyaim alá gyűjtöm a hozzánk csatlakozó embereket. Ez a mi közösségünk titka! – vallja Ágoston Ildikó, a közösséget átfogó egyesületi elnök asszony.