Nyáron is folytatódik a honvédelem népszerűsítése Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Nyáron sem állnak le az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség rendezvényei. Júliusban napközis táborokba szerveztek élménydús programokat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye településein, hogy minél többen ismerjék meg a honvédség szerepét és fontosságát.

Nyíregyházán, a Zöld liget napközis tábor mindhárom turnusában érdekes programokkal várták a szünidőt töltő fiatalokat. Az arcfestés mellett a gyerekek lézerfegyverrel lőttek, és kipróbálhatták ügyességüket a katonák segítségével felállított akadálypályán. Leskovics András zászlós előadásában betekintést nyertek a történelem egyik legérdekesebb korszakába, a lovagkorba. Az előadó bemutatta a lovagok korhű öltözetét, és közben érdekes történeteket mesélt a korszakról. Nemcsak a ruhadarabok rendeltetését ismerték meg a táborozók, hanem eredeti fizetőeszközöket, drágaköveket is láthattak. Az előadás végén nagy sikert aratott, hogy fel is próbálhatták a korabeli ruhákat, és kézbe foghatták a fegyvereket. A középkori „lovaggal” a Sóstóhegyi Igrice Civil Egyesület hagyományőrző táborában is találkozhattak, ahová Kárpátaljáról is érkeztek gyerekek. A program nemcsak látványos volt, hanem interaktív is, hiszen a táborozók kérdéseket tehettek fel, és közelebbről is megvizsgálhatták a páncélokat és fegyvereket, ami a történelmi ismeretek bővítését szolgálta.

A Csodavár tábor lakói a nyíregyházi Damjanich laktanyába látogattak el, ahol egyenruha- és fegyverzettechnikai bemutatót tekintettek meg, valamint tájékoztatást kaptak a laktanyában szolgáló honvédek mindennapjairól.

A Nyíregyházi Család-és Gyermekjóléti Központ a térség hátrányos helyzetű gyermekei számára szervezett tábort, ahol izgalmas programok várták őket. Itt sem maradt el az arcfestés,  kipróbálták a lézerfegyvert és ők is megismerkedtek a „középkori lovaggal”. A szervezett programok révén a gyerekek közelebbről is megismerték a honvédséget, és olyan élményekben részesültek, amelyek erősítik bennük a hazaszeretetet és a honvédelem fontosságát.

A Tavaszi zsibongás kulturális-toborzó rendezvény hozadékaként július 1-től „Nyitott út a sereghez” címmel kistérségi honvédelmi tájékoztatóprogramot indított el a Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A települések polgármesterei lehetőséget biztosítanak arra, hogy a honvédség ügye iránt érdeklődő civil lakosságnak rövid, szakmai honvédelmi tájékoztatót tartsanak toborzó anyagokkal és azonnali regisztrációs lehetőséggel. A sikeres előadások hatására már több mint 110 fő döntött úgy, hogy tartalékosként szolgál a jövőben.

A Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség a jövőben is hasonlóan izgalmas és tartalmas programokkal várja az érdeklődőket, hogy minél többen betekintést nyerjenek a Magyar Honvédség életébe, megismerkedjenek a honvédelmi neveléssel, a tartalékos rendszerrel és honvédség legátfogóbb fejlesztési programjaival.

 

Szerző: Szidor Viktória hadnagy

Fotó: Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség