Nyáron is ingyen étkezhetnek a hátrányos helyzetű gyermekek
A nyári vakáció idején is kapnak ingyenesen meleg ételt a hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek. Nyíregyházán 1562 gyerek jogosult az ellátásra, az állam 20,7 millió forinttal támogatja az étkeztetést. A megyeszékhelyen június 16-tól kilenc helyszínen vehetik majd át az ételt a rászorulók.

A kormány még 2015-ben döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről. Ennek eredményeként országszerte 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek részesülhet mind a négy iskolai szünetben napi egyszeri ingyenes étkezésben, ha a szülei igénylik. Az önkormányzatoknak a tavalyi év januárjától kell gondoskodniuk az ellátásról, ennek költségeire a kormány idén több, mint 6 és fél milliárd forintot különített el.


NYÍREGYHÁZÁN 1562 GYEREK JOGOSULT

 

Jászai Menyhért alpolgármester elmondta, Nyíregyházán 1562 gyerek jogosult a nyári ellátásra, az állam 20,7 millió forinttal támogatja az étkeztetést. Amennyiben ez nem lenne elég, a pénzt az önkormányzat kiegészíti. Az érintetteknek május 26-ig kellett visszajelezni, hogy igénylik-e a nyári ebédet. Az általános iskolások június 16-tól augusztus 31-ig kaphatják, az óvodásoknak a szünet egy hónapjára, a bölcsődéseknek pedig tíz napra jár az ellátás.

 

KILENC HELYSZÍNEN VEHETIK ÁT

 

Az ingyenes szünidei gyermekétkeztetés keretében a meleg ételt a megyeszékhelyen kilenc helyszínen vehetik majd át az érintettek minden munkanapon 11 és 12 óra között. Arra is figyeltek, hogy minden családnak egyszerűen elérhető legyen az ételosztás, így kijelöltek helyszínt többek között Örökösföldön, a Jósavárosban, Borbányán, a Huszár-telepen, Felsősimán, Butykán is, Polyák- és Vajdabokorban pedig helybe viszik az adagokat.

Szoboszlai Tibor
Fotó: internet