Nyáron kedvelt az egyszerűsített foglalkoztatás! A munkavégzés feltételeiről is olvashat!
Fotó: Illusztráció

Bár az adó mértéke nem változott, de a minimálbér és a garantált bérminimum növekedésével még kedvezőbb az egyszerűsített foglalkoztatás adózása. Ebbe a kategóriába tartozik az alkalmi munka, a mezőgazdasági, valamint a turisztikai idénymunka is.

Egyszerűsített foglalkoztatás. Kedvelt lehetőség, főleg nyáron; idény- és alkalmi munkáknál lehet alkalmazni. A mezőgazdasági és a turisztikai idénymunka esetén egy év alatt maximum 120 naptári napon, míg alkalmi munka esetén legfeljebb 5 egymást követő naptári napon, 1 hónapon belül maximum 15 naptári napon, 1 éven belül pedig legfeljebb 90 naptári napig lehet foglalkoztatni a munkavállalót, ugyanannál a vállalkozásnál. Magyar Norbert, a NAV Sz-Sz-B Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta:

Különbséget kell tenni turisztikai idénymunka, a mezőgazdasági idénymunka, valamint alkalmi munkavállalás között. Ezeket munkaszerződésben nem szükséges rögzíteni, tehát anélkül, egy szóbeli megállapodás keretében is foglalkoztathatják a munkáltatók a munkavállalókat, azonban minden esetben be kell jelenteni a munkavállalókat a NAV felé. Ezt a bejelentési kötelezettséget legkésőbb a munkavégzés megkezdése előtt meg kell tenni, hiszen ha az ellenőrzéskor történik ez meg, akkor mulasztási bírságra számíthatnak.

Az egyszerűsített foglalkoztatás adózása kedvező. 2010. április 1-jei bevezetésekor 73.500 Ft minimálbérrel és 89.500 Ft garantált bérminimummal kellett számolni, míg 2019-ben mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum ezeknek az összegeknek több mint a duplája, miközben a fizetendő közteher értéke nem növekedett. Magyar Norbert sajtóreferens hozzátette:

A turisztikai idénymunkánál, valamint a mezőgazdasági idénymunkánál a közteher 500 forint, míg az alkalmi munkavállaló esetében napi 1000 forint. Ennyi közterhet kell megfizetnie a munkáltatónak. Természetesen ezekről a kifizetésekről igazolást kell küldeni minden esetben.

Fontos tudni, hogy az alkalmi munkavállalók nem biztosítottak, jogosultak ugyanakkor baleseti egészségügyi szolgáltatásra, nyugellátásra, valamint álláskeresési ellátásra.