Nyelvek Európai Napja az Eötvös József Gyakorlóiskolában

Az Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta szeptember 26. a Nyelvek Európai Napja, melyet az Európai Unió valamennyi tagállamában, így hazánkban is megünnepelnek. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet Európa nyelvi sokszínűségére, a nemzetközi együttműködés jelentőségére, tudatosítsa az emberekben a nyelvismeret fontosságát, valamint hogy a nyelvtanulást és az egész életen át tartó tanulást népszerűsítse.

A Nyelvek Európai Napjához ma már Magyarországon is egyre több intézmény, szervezet, iskola csatlakozik. Versenyek, vetélkedők, játékok, előadások, pályázatok, továbbképzések, kiállítások kapcsolhatók a jeles ünnephez. A nyelvoktatással foglalkozó szervezetek nyílt napokat, nyelvi szintfelmérő alkalmakat, próbavizsgákat, nyelvi játékokat szerveznek, hogy minél szélesebb körben tudatosítsák: a nyelvek szerepe a magán- és a szakmai életünkben egyaránt elvitathatatlanul fontos.

“Nyelvet tanulni érdemes!” “A nyelvtanulás ablakot nyit a világra.” – vallják a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Idegen Nyelvi Szakmai Munkaközösségének tagjai, akik minden évben szerveznek programot a jeles nap méltó megünneplésére. Ebben a tanévben a tizenkét évfolyamos intézmény minden tanulójának lehetősége volt bekapcsolódni a korosztályának meghirdetett színes tevékenységek valamelyikébe.

Az alsó tagozatos tanulók rajzoltak, sienite, plakátot készítettek, a tanult idegen nyelven énekeltek, illetve a 3-4. osztályosok egy nyelvekhez kapcsolódó játékos kvízt is megoldottak.

Az 5-8. osztályos diákoknak kvíz kitöltése mellett plakátversenyt is hírdettünk. A plakát témája: Languages for Peace (Nyelvekkel a békéért). A plakátokat készíthették egyedül vagy csoportban, de akár az egész osztály is dolgozhatott együtt.

A gimnazisták szeptember 26-án olyan színű pólóba öltöztek, amely a tanult idegen nyelv országának a zászlójában megtalálható. A célnyelv országára jellemző állóképet alkothattak, énekelhettek a tanult idegen nyelven, köszönésformákat jeleníthettek meg mozdulatokkal, beállással, illetve plakátot is készíthettek, melynek a témája ebben az évben az Olimpia volt (helyszínek, kabalaállatok, sportok, többnyelvű szótár).

A tanulók által készített produktumokból (plakátok, rajzok, fotók, többnyelvű szótár…) összeállított kiállítás megtekinthető lesz az iskola aulájában.

A Nyelvek Európai Napjához kapcsolódóan a 9-11. osztályos francia nyelvet tanuló diákok és a francia szakos tanárok szeptember 27-én ellátogattak a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, melynek ebben az évben Franciaország volt a díszvendége.  A Millenáris Parkban megrendezett eseményen tett látogatás után a Budapesti Francia Intézet Micro-Folie termében egy interaktív foglalkozáson vett részt a csoport. A tanulók francia anyanyelvű tanárok irányításával bővíthették francia nyelvi ismereteiket, majd a Budapesti Francia Intézet könyvtárában a franciaországi továbbtanulási és ösztöndíj lehetőségekről hallhattak tájékoztatót.

Forrás: Nagyné Mussó Judit, Idegen Nyelvi Szakmai Munkaközösség vezetője

Kapcsolódó galéria

Nyelvek Európai Napja az Eötvös József Gyakorlóiskolában