Nyílt nap az Aranyban - a beiskolázásról adnak tájékoztatót

„Nyitva van az ARANYKAPU” címmel rendez beiskolázási nyílt napot 2024. október 15- én, kedden 8 és 12 óra között Jósaváros legnagyobb múlttal rendelkező iskolája, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium. Az Ungvár sétány 22. szám alatti épület ajtaja, az „ARANYKAPU” kinyílik és várja a nagycsoportos, iskolaválasztás előtt álló gyerekeket és szüleiket.

Olimpikon-nevelde

„Nyitva van az aranykapu, csak bújjatok rajta”. A népszerű gyermekdal fogadja majd azokat az óvodásokat, akik ellátogatnak a Jósaváros, 1976-ban megnyílt iskolájába. Az egykori 9-es, ma már Arany János nevét viselő iskola rendelkezett Nyíregyházán először uszodával. Ebben a medencében tanult meg úszni és edzett éveken át többek között Dr. Szabó Tünde, olimpiai ezüstérmes úszó, Csabai Judit úszó olimpikon, Kovács Rita Európa-bajnok hosszútávúszó, Szurovcsák Ivett, aki aktív sportolóként az Országos Bajnokságban második lett, ma pedig az Arany medencéjében tanítja úszni az iskola tanulóit. De a jósavárosi Arany nevének hallatán emlékek törhetnek elő Kökény Roland olimpiai bajnok kajakozóból, és Fucsovics Márton kétszeres junior Grand Slam-bajnok, későbbi olimpikon teniszezőből is.

Az 1989-től gimnáziumi osztállyal is rendelkező intézmény október 15-én, kedden várja a jövő sportolóit, az angol nyelv iránt érdeklődő gyerekeket és azokat is, akik különösen jó kézügyességgel rendelkeznek.

„Nyitva van az aranykapu”

Az ARANYKAPUN átlépve olyan közösséget ismerhetnek meg a nyílt napon az érdeklődők, ahol a 6-18 éves korosztály tanul és mindenki segítségére van a másiknak. Ezt közvetlenül is megtapasztalhatják az óvodások és a szüleik, hiszen az iskola tanulóitól és a gyerekeket fogadó Mignontól kaphatnak majd útbaigazítást a nap során. A leendő elsősök és kísérőik először egy tájékoztatón vehetnek részt, ahol az iskola vezetői elmondják, milyen osztályok indulnak 2025 szeptemberében. A szervezők természetesen a gyerekekre is gondoltak. Amíg a szülők megszerzik a szükséges információt, addig az ovisok rajzolhatnak, kézműveskedhetnek az aulában, majd megtekinthetik az iskola tanulóinak néptáncbemutatóját. A bátrabbak, vagy akik már az óvodában is táncoltak, be is állhatnak az iskolások közé.

Sport, angol, kézművesség

2025 szeptemberében három első osztály indul az iskolában. Az „A” osztály régi hagyományokkal bíró, úgynevezett „köznevelési típusú sportiskolai osztály”. Ide elsősorban azokat várják, akiknek lételeme a mozgás, sportolnak, vagy sportolni szeretnének a jövőben. A

„B” osztály angol orientációjú osztály, ahol óriási hangsúlyt fektetnek a pedagógusok az angol nyelv oktatására. A gyerekeket úgy felkészítik a pedagógusok, hogy nyolcadik év végén akár a középfokú angol nyelvvizsgát is vihetnek magukkal a továbbtanulók. A „C” osztály pedig azokat várja, akiknek különösen jó kézügyességük van, nagyon szeretnek alkotni, kézműveskedni, hiszen ebben az osztályban nagy szerepet kapnak a kreatív foglalkozások.

Bemutató órák és uszoda

A második és harmadik órában bemutató foglalkozásokon tapasztalhatják meg az iskola szellemiségét a nyílt nap résztvevői. Magyar, angol, matematika, környezetismeret, kreatív óra és robotika foglalkozásokba pillanthatnak be. Hogy minél több tanítási órát láthassanak az érdeklődők, a szervezők úgy gondolták, nem 45 perces órákba kapcsolódhatnak be, hanem a 45 perc alatt két 20 perces órát áll majd módjukban megtekinteni az óvodásoknak. A negyedik órában a sport kerül a középpontba: a kicsik ellátogathatnak a hatalmas tornaterembe és az uszodába is.

Iskolacsalogató foglalkozások

Akinek megtetszett az iskola, nem kell búcsút intenie, hiszen a nyílt nap után kifejezetten óvodásoknak szóló, tematikus délutánokra várják az iskola pedagógusai a leendő első osztályosokat. Az iskolacsalogatók időpontjáról a nyílt napon kapnak tájékoztatást a szülők.

Minősített Tehetséggondozó Műhely a jövő reménységeiért

A Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 2024-ben megkapta a Minősített Tehetséggondozó Műhely elismerő címet. Ez már hivatalosan is bizonyítja azt, amit a nyíregyháziak több évtizede tudnak és megtapasztaltak: az intézmény tehetséggondozó munkájának igen magas színvonalát. A cím rengeteg lehetőséget is hozott magával: pályázatokat, más intézményekkel való együttműködést, és speciális programokban való részvételt. Az Arany tanárai új szakmai közösségeket kapcsolódhatnak, ahol olyan új módszereket sajátíthatnak el, amelyekkel még hatékonyabban tudják támogatni a tehetséges tanulókat.

Szerkesztőségünket Kantár Attila, igazgató tájékoztatta.