Nyíregyháza 200 éves örökváltságára emlékeztek a városházán

Szeptember 13-án, pénteken a városháza dísztermében tudományos konferenciát rendeztek Nyíregyháza örökváltságának 200. évfordulója alkalmából. A rendezvényen neves szakemberek tartottak előadásokat többek között az 1824-es földesúri kötelezettségek alóli felszabadulás jelentőségéről és az 1924-es centenáriumi ünnepség történetéről. A konferenciát követően a városházán megnyílt az „Így ünnepeltünk 100 éve” című kiállítás. Az esemény az Örökváltság-emlékoszlop megkoszorúzásával zárult.

Pénteken a városháza dísztermében tudományos konferenciát rendeztek, amely a város egyik jelentős történelmi eseményére, a 200 éves örökváltságra összpontosított. A program célja az volt, hogy részletesen bemutassa az örökváltság jelentőségét. A konferencián hat neves előadó osztotta meg tudományos előadásait, különös figyelmet szentelve az 1824-es évnek, amikor a város megszabadult a földesúri kötelezettségektől. A tudományos diskurzus mellett a résztvevők betekintést nyerhettek az örökváltság 1924-es centenáriumának ünnepségsorozatába is.

„Az örökváltság kétszázadik évfordulóját ünnepeljük, napra pontosan 1824. szeptember 13-án írták alá a szerződést. Mivel a témát már nagyon sokszor feldolgozták konferenciákon, kötetekben, ezért kolléganőmmel, Madár Ximénával úgy gondoltuk, hogy a 100 évvel ezelőtti, tehát az örökváltság 100 éves évfordulójára rendezett ünnepségsorozat köré építjük fel a kiállítást, illetve a konferenciát, de más, az örökváltsághoz kapcsolódó témát is érintettünk az eseményen”

mondta Mohácsi Endre történész, a Jósa András Múzeum történeti osztályvezetője, főmuzeológusa.

A konferenciához szorosan kapcsolódott az „Így ünnepeltünk 100 éve” című kiállítás, amely a 100 évvel ezelőtti Nyíregyházát állította a középpontba. A tárlat történelmi jelentőségű tárgyakat, korhű fényképeket és egy digitalizált videót tartalmaz, valamint bemutatja az örökváltságról szóló eredeti dokumentumot is. Az alpolgármester az eseményen kiemelte, az örökváltság révén a város megszabadult a feudális szolgáltatásoktól, így lehetővé vált számára, hogy önállóan gazdálkodjon és saját fejlesztési irányokat határozzon meg.

„Ez egy akkora lépés volt, ami mind a mai napig érezteti a hatását, hiszen a történelmi korszakok egymásra épülnek. Az elődök megtették azt a szívességet a város lakosságának, hogy teljesen felszabadították magukat, ami lehetővé tette a további fejlődést és az önrendelkezést. Ez a folyamat már az 1870-es és 1880-as években is látható volt. A városháza egy nagyon fontos történelmi tett tanúja volt kétszáz évvel ezelőtt”

nyilatkozta az alpolgármester.

A kiállítás a Tirpák Fesztivál ideje alatt is megtekinthető lesz, így nemcsak a város lakói, hanem a fesztivál vendégei is lehetőséget kapnak arra, hogy mélyebben megismerjék a város jelentős történelmi eseményét. Az érdeklődők részletes képet kaphatnak arról, hogyan ünnepelte a város az 1924-es évfordulót, és milyen jelentőséggel bírt az esemény a helyiek életében. A konferencia az Örökváltság-emlékoszlop megkoszorúzásával zárult.

 

 

Kapcsolódó galéria

Örökváltság 200 - konferencia