Nyíregyháza a Down-szindróma fővárosa

A korábbi években a Vígszínház, tavaly Székesfehérvár, idén pedig a nyíregyházi Down Egyesület munkájának elismeréseként Nyíregyháza adhatott otthont a Down világnap alkalmából megtartott országos rendezvénynek. A program célja az volt, hogy a Down szindrómások megmutassák magukat, és közelebb hozzák a többségi társadalmat a Down szindrómával élőkhöz.
Gliba Lászlóné Tiszabercelről érkezett lányával, Anikóval. Azt mesélte, hogy Down szindrómás gyermekével együtt a család nagyon kiegyensúlyozottan él.

– Mivel mi egy kistelepülésen élünk – mondta –, Anikónak kisgyermekkorától kezdve jó esélye volt arra, hogy szépen fejlődjön. A kislány egészséges gyermekek közé járt óvodába, elfogadta őt a település, elfogadták őt a rokonok, barátok és ismerősök, és így jóval könnyebb az életünk. Anikót születése óta úgy neveljük, mint egy egészséges gyermeket, ez számunkra nem jelentett problémát. Anikó nagyon jó légkörben, harmóniában él.

További képekért kattintson a fotóra!

Magyarországon 8-10 ezer Down szindrómás ember él. Nyíregyházán a Down Egyesület Csodavár Korai Fejlesztő Központja biztosít számukra fejlesztő és szabadidős programokat.
– A Down-szindrómával élők nagyon jól fejleszthetők – mondta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke. – Ha megkapják a megfelelő egészségügyi ellátást és azokat a fejlesztéseket, amelyek megkönnyítik az életüket, akkor nagyon jó szintet lehet velük elérni. A tőlünk nyugatabbra lévő országok, akik nálunk előrébb járnak a Down-szindrómások fejlesztésében, sokkal jobb eredményeket érnek el, persze ők 30-40 évvel ezelőtt már elkezdték ezeket a programokat, ami azt mutatja, hogy a Down-szindrómával élők akár a nyílt munkaerőpiacon is megállják a helyüket.

A Down világnap alkalmából gálaműsort rendeztek a Váci Mihály Kulturális Központ hangversenytermében. A rendezvényen dr. Kovács Ferenc polgármester mondott köszöntő beszédet, amelyben kiemelte a nyíregyházi Down Egyesület munkájának sikerét.
– Az önkormányzat, és egész Nyíregyháza nagyon büszke arra, hogy a Down Egyesület az egész országba, sőt, a határon túlra is elviszi az itt folyó munkát – mondta dr.Kovács Ferenc. – Az itt zajló szakmai munka és szeretetteljes közösségi tevékenység példamutató, s az önkormányzat lehetőségei szerint támogatja is ezt a munkát.

A Váci Mihály Kulturális Központ hangversenytermében „Egyperces Gyermekölelésre” kérték a megjelenteket, majd megkezdőtek a kulturális programok. Fellépett a Hangadók zenekar, bemutatót tartottak az Art Est poliesztétikusok, színpadra lépett a Dongó Együttes és a Makám. A Váci Mihály Kulturális Központ 3. emeletén a Csodavár Korai Fejlesztő Központ játszóháza várta a gyerekeket, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel és fejlesztő játékokkal.

A Szabadság téren fotókiállítást rendeztek, a Zöld Kerék Alapítvány jóvoltából Bringa Sulit szerveztek, a gyerekek népi fajátékokat is kipróbálhattak és megismerkedhettek az Állatbarát Alapítvány kutyáival is.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)