Nyíregyháza kincse – Megújult az Államkincstár Széchenyi utcai épülete
fotó: Szarka Lajos

Elegancia, biztonság, gazdagság. Ezekkel  a jelzőkkel illette az egyik köszöntő a Magyar Államkincstár felújított Széchenyi utcai épületét. A 112 éve, szintén nyáron avatott banképület és a benne dolgozók most ismét ünnepeltek. A történelmi egyházak képviselői áldást kértek a házra, és annak működésére.

Takaros – másképp szólva – takarékos beruházás zajlott hosszú hónapok során a Magyar Államkincstár három nyíregyházi épületének egyikében, a Széchenyi utcán.

- Az egész város gazdagodott ezzel az épülettel, amiért köszönet mindenkinek, akinek dolga volt a felújítással - lépett az avató ünnepség alkalmával mikrofon elé a polgármester.

„Nem csak a Kincstár munkáját értékeljük nagyra, hanem szívügyünk, hogy ez a belvárosi, régi, felújításra méltó épület ilyen szépen megújult. Valóban én azért is figyelem, mert épp 10 évvel ezelőtt, 2013-ban indítottunk egy programot arra, hogy a belvárosi régi szép épületeink újuljanak meg. Akkor nagyon rossz állapotok voltak még. Nyilván az Önkormányzat kezdte a saját tulajdonú épületeivel, aztán sokan csatlakoztak hozzánk. A 10 évre tette fel a koronát ennek az épületnek a felújítása” - fogalmazott Dr. Kovács Ferenc polgármester.

50-ig könnyen számolható volt a megújult belvárosi épületek tömege, de azóta is öröm minden újabb beruházás.

Három éve az előkészületek során, éppen a pandémia idején jelentette be a városalapot a sajtó nyilvánossága előtt a Magyar Nemzeti Bank illetékese. Most ezt az impozáns épületet már a Kincstár elnökeként avatta Bugár Csaba.

„A Kincstár az összes 19 vármegyei központjának szinte minden épülete valamilyen banki épület volt. Amikor két évvel ezelőtt, közel 3 hónap alatt az összes igazgatóságot végiglátogattam, feltűnő volt számomra, hogy patinás régi banki épületekben zajlik a munka. Azt azért tegyük hozzá, hogy körülbelül 200 tevékenységet végez a Kincstár azon kívül, hogy a magyar állami költségvetésnek a pénzügyi lebonyolítója, hiszen 54 ezer milliárd forint az, amit a kollegák – a nyíregyháziak is - kezelnek. Állampapír Irodák mind a 19 vármegyei központban működnek, államháztartási, állampénztár, illetmény számfejtés, 900 ezer állami dolgozónak a számfejtését is a kincstári 5500 alkalmazott végzi” - szólt a Magyar Államkincstár elnöke, Bugár Csaba.

Megújult a Kincstár külső homlokzata, a legcélszerűbb építészeti megoldással. Kicserélték a  bútorzatot, és frissítették a belső tereket, ahol az ügyfelek is megfordulnak. Az építész-tervező egy Nyíregyháza-barát szakember, aki rendre megcsodálta a város épületeit.

„Jó itt Nyíregyházán lenni, és úgy érzem, hogy valóban egy különleges hangulata van ennek a városnak. Ez a felújításra is jellemző, hiszen a kivitelező is nyíregyházi volt. A közvetlen megbízó budapesti, de átvették a vidéki stílust.  Azt gondolom, valóban jó érzés volt ide járni.”- mondta a városhoz fűződő kapcsolatáról az építész-tervező Kun Zoltán.

Mindig van múlt, jelen és jövő - utalt az épület kiváltságos sorsára a vármegyei igazgató. Szólt arról, hogy a házat Hubert József tervezte neobarokk stílusban, 31 másik bankfiók társaságában. A nyíregyházi avatásra 1911 júliusában került sor, további 10 épülettel közel egy időben.

„Az épület már akkor – 1911-ben -  központi fűtéssel,  nagykapacitású trezorral, pénztárteremmel, ügyféltérrel épült meg. A jelenlegi felújítás 9 hónapig tartott, és ezalatt folyamatos ügyfélfogadást biztosítottunk. A munkálatok magukba foglalták az épület teljes homlokzati felújítását, a homlokzat díszítményeinek rekonstrukcióját, a nyílászárók részbeni felújítását, a bádogos és díszmű elemek cseréjét, esetenkénti javítását. Emellett az alagsor felújítása is indokolt volt, melynek első ütemeként az épület külső határoló falai és a belső szerkezeti falak utólagos szigetelése történt meg kisnyomású injektálással, megoldva ezzel a falak vizesedését.” - szólt a munkákról Kovács Lajosné, Vármegyei Igazgató.

Elegancia, biztonság és gazdagság jellemzi ezt az épületet – hangzott el a köszöntők között -, de a Kincstár elnöke a reprezentetív külső mellett más kívánságokat hangsúlyozott.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ügyfelek is érezzék azt a biztonságot, amit például egy állampapír értékesítés keretében a Magyar Államkincstár tud nyújtani a részükre. Másodsorban nagyon fontos az Államkincstár vezetésének, hogy azok a dolgozók, akik a napi munkát 8, esetleg 10 órában is végzik, megfelelő körülmények között tudjanak dologzni. Ezért nagy előrelelépés ez, és ezt szeretnénk folytatni a későbbiekben is.” - nyilatkozta a Kincstár elnöke.

1976-ban az épület helyi védelem alá került, melyet most megszenteltek és megáldottak a történelmi egyházak képviselői.

„Ha egy szóban, röviden össze kellene foglalnom az ünnepséget, azt mondanám, szép. Nemcsak azért, mert az épület szép, és az elvégzett munka is, hanem azért, mert a Szentírás is azt tanítja, mindaz, ami szép, Istentől ered, és ezért adunk hálát a Jóistennek.” - mondta a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Szócska A. Ábel.

A nagyszabású avató ünnepségen részt vettek a város és a vármegye képviselői, az országgyűlési képviselői kar tagjai, a partnerek közül a Vármegyei Rendőrfőkapitány, a Nyíregyházi Egyetem vezetői, a tervezők és kivitelezők csoportja.

Kapcsolódó galéria

Megújult a Magyar Államkincstár épülete 2023