„Nyíregyháza korábban nem volt olyan állapotban, hogy ilyen befektetőket tudjon fogadni”
Hosszú út vezetett addig, míg az ilyen kaliberű befektetők, mint a dél-koreai W-Scope (képünkön a gyárépítés) és a német Boysen megláthatták Nyíregyházát a térképen

Nemrégiben Nyíregyháza vendége volt a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója, aki kijelentette: Nyíregyháza fantasztikus jövő előtt áll. A nyári szünet előtti városi közgyűlést követő interjúban dr. Kovács Ferenc polgármestert a napirendek mellett arról is kérdeztük a HIPA első számú vezetőjének kijelentését idézve, hol tart a befektetésösztönzési program Nyíregyházán?

Az egyik közgyűlési napirend az óvodai nevelési év előkészítéséről szólt, s közvetve még ez is hozzákapcsolható az ipari fejlesztésekhez, hiszen a polgármester kérdésünkre megjegyezte, jó, hogy van tartalék az óvodai rendszerben.

Van tartalék a rendszerben

– Erre remélhetőleg szükség lesz néhány év múlva, ugyanis a gazdaságfejlesztési program folyamatosan realizálódik. Így például a már letelepült cégek, a dél-koreai W-Scope és a német, BMW-beszállító Boysen is elkezdik a működést, ami több ezer munkavállalót érint. Ezért számítani lehet a gyereklétszám emelkedésére, amire fel kell készülni, óvodát pedig nem lehet fél év alatt felépíteni. A teljesen felújított önkormányzati óvodai rendszer az egyháziakkal együtt jó hátteret ad a következő tíz évre Nyíregyházán.

Az Electrolux „helyére” is keresik a befektetőt

A polgármester hozzátette, a Nyíregyháza Hazavár program is ennek elősegítését célozza (melyről a Napló az előző lapszámaiban közölt részleteket). Majd a HIPA vezérigazgatójának nyíregyházi látogatásáról szólva hozzáfűzte, ilyen még nem volt, más nagyvárosokban sem jellemző, hogy egész napos programot szerveznek a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetője és munkatársai számára. – 15 jelentős nyíregyházi nagyfoglalkoztatóval volt kerekasztal-megbeszélés és konzultáció, majd elmentünk nagy cégekhez, köztük az Electroluxhoz. Komolyan foglalkozunk ugyanis azzal, hogy miután az év eleji bejelentést követően az esztendő végére bezár, legyen új tulajdonos, foglalkoztató helyettük – nagy energiákkal dolgozunk ezen is a HIPA-val együtt. S természetesen kimentünk a bővülő ipari parkba, a dél-koreai W-Scope vezetőjével – akiknél már látványosak a gyárépítési munkálatok – tárgyaltunk. A német Boysen a földmunka végén jár, együtt nagyjából 1600 munkahelyet teremtenek.

Három befektetővel komoly tárgyalások

A polgármester kijelentette, korábban el sem lehetett volna képzelni ilyen figyelmet. Igaz, azt a látványos fejlődést sem, ami már zajlik Nyíregyházán. – Három olyan befektetővel is a tárgyalás előrehaladott fázisában vagyunk, melynél van esély, hogy eredményesen zárul. Azt remélem, hogy mindez már az idén új bejelentéssel, azaz új beruházások elindításával fog együtt járni. Ez várhatóan 120–150 hektár közötti területet érint. Ehhez tudni kell, hogy a korábbi 130 hektárhoz, ami nemrégiben betelt, vásárolunk összesen újabb 640-et, melynél még nagyjából 100 hektárnál zajlik az adásvételi eljárás. Ha az imént említett három tárgyalás eredményesen végződik, még akkor is marad 400 hektár szabad befektetési terület. Ám ez önmagában nem elég, ezért január végétől az egészre elindult a tervezési folyamat. Most is várunk egy kormánydöntésre, ami újabb jelentős forrásokat biztosíthat az infrastruktúrafejlesztéshez, kiemelten a közműkapacitások kiépítéséhez, enélkül ugyanis nem jön befektető. S ez még számos kérdéssel jár együtt, például munkaerőképzés, lakhatás.

El kellett érni egy fejlettségi szintet

– Ami az utóbbit illeti, most tudjuk reálisan elindítani a Nyíregyháza Hazavár programot, amit a befektetés­ösztönzési stratégia 2019-es elfogadásával erősítettünk meg. Már 2010-ben a gazdaságfejlesztéssel szerettem volna kezdeni, mert a város jövőjét ez határozza meg leginkább. Ám amilyen viszonyokat találtam itt, arra esély sem volt. Nem volt Nyíregyháza olyan állapotban, hogy ilyen befektetőket tudjon fogadni. Nemcsak a csődközeli helyzetre gondolok, amit örököltünk, hiszen pénzügyileg semmire nem volt lehetőség, hanem az önkormányzati intézményrendszer állapotára is. Felújítások és építések voltak szükségesek, gondolva az úthálózatra, a közlekedési csomópontokra, a nyugati elkerülő megvalósítására, most zajlik a belső, a nagykörút, és a külső körgyűrűk bezárása – utóbbit tervezzük, így minden egyszerre jelent meg. A gazdaságfejlesztéshez nemcsak az kellett, hogy megvásároljunk több száz hektárt, hanem a városnak is olyan fejlettségi szintet kellett elérni, ami egyáltalán tárgyalóképessé tesz bennünket.

Rekordidő alatt eredmények

– A visszaigazolások nagyon pozitívak, hiszen rekordidő, két és fél év alatt sok mindent elértünk. Megvásároltuk azt a több száz hektárt, aminek egy részét időközben el is adtunk, közben a tervezést is csináljuk, tárgyalunk újabb befektetőkkel. Ezek iszonyú terhet és energiát jelentenek, s nagyon komoly eredményeket értünk el eddig. Még nincs minden rendben, nincs Nyíregyháza azon a fejlődési pályán, ahonnan már „nem eshet le”, de remélem, egy-két év múlva odaér. Ezen dolgozunk.

Szerző: Tarczy Gyula