Nyíregyháza lehet az ország egyik gazdasági központja 2020-ra

A városházán Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Kovács Ferenc polgármester látta el névjegyével azt a szerződést, amely a magyar kormány és a nyíregyházi önkormányzat között jött létre. Ebben a dokumentumban rögzítették, melyek azok a kiemelt beruházások, amelyek a Modern Városok Program keretében uniós és hazai forrásokat kaphatnak. A miniszterelnök ezt követően részletesen is ismertette a megállapodást. Pontokba szedve jelentette be a beruházásokat.

E szerint a kormány támogatja a Kállay-kúria felújítását, és azt a tervet is, hogy a Tiszavasvári út mellett egy 320 hektáros ipari park alakuljon ki. Zöld utat kapott a nyugati elkerülő továbbépítése a Tokaji útig, majd ezt követően Nyírszőlősig. Ez körülbelül 18 milliárd forintos fejlesztést jelent. Emellett támogatást kap 3 nagy belvárosi közlekedési csomópont fejlesztése is és a város 41 új busszal, valamint elektromos tömegközlekedési eszközökkel gazdagodik. Orbán Viktor hozzáfűzte, a nemzeti fejlesztési miniszter, Seszták Miklós ígérete szerint 2016 decemberére Tokajt és Nyíregyházát bicikliút fogja összekötni. Ennek első 7,5 kilométeres szakasza már épül is.

További képekért kattintson a fotóra!

A miniszterelnök hozzáfűzte, Sóstón állami forrásokból fog új, négycsillagos szálloda épülni. 1,5 milliárd forintot szánnak a múzeumfalu fejlesztésére, és Petneházy Attila országgyűlési képviselő ügyes lobbijának is köszönhetően további egymilliárd forintból szépülhet meg a Szabadtéri Színpad.

– Vége van annak a korszaknak, amikor Nyíregyházára gondoltunk, és az együttérzés volt a meghatározó. Most egy olyan korszakba szeretnénk lépni, amikor Nyíregyházára gondolnak, az irigység vagy az elismerés, vagy legalábbis az oda kívánkozás érzése lenne meghatározó, és ez nincs messze a megállapodásunktól – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy 2,5-3 milliárd forintot fordíthat a város a Tiszavasvári úti NYVSC pálya felújítására, ahol egy atlétikai centrumot alakíthatnak ki. Hozzáfűzte, a Sóstói úti stadion fejlesztése is napirenden van, de ehhez azt a feltételt szabták, hogy a Szparinak fel kell jutni az NB II-be. A miniszterelnök elmondta, az állatpark fejlesztése is szóba került az önkormányzattal, azonban erről nem született egyelőre megállapodás. Orbán Viktor végül hangsúlyozta, ezekkel a beruházásokkal a megyeszékhely 2020-ra az ország egyik gazdasági központja, motorja lehet.

Dr. Kovács Ferenc szerint hatalmas lehetőségekhez jut most Nyíregyháza a kormányzati támogatással. A fejlesztéseknek köszönhetően pedig a város egyre vonzóbb a befektetők körében is.

– Szeretném minden nyíregyházi nevében megköszönni ezt a kormányzati támogatást. Azzal is kezdtem, hogy miniszterelnök úr látogatása mennyire fontos: alig indult el Budapestről, a fővárosban már Szijjártó miniszter úr bejelentette, hogy a Continental 665 új munkahelyet létesít Nyíregyházán – fejtette ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

A miniszterelnök a sajtótájékoztató után a Kossuth téren az összegyűlt városlakóknak is elmondta, milyen megállapodás született a kormány és az önkormányzat között.

Orbán Viktor riportot is adott a Nyíregyházi Televíziónak. A miniszterelnökkel készült beszélgetést csütörtökön 18.25 perckor láthatják a nézők.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)