Nyíregyháza szervezi meg a nyári találkozóját az Olvasókörök Szövetsége

Az Olvasókörök Szövetsége 2024. július 26-28. között Nyíregyházán tartja nyári találkozóját, mely országos rendezvény házigazdája az idén 10 éves Móricz Zsigmond Olvasókör.

Az Olvasókörök Szövetsége évente 3 országos találkozót szervez valamelyik tagszervezet közreműködésével: tavasszal és ősszel általában 2 napos, nyáron 3 napos programmal.

„A közös zsákot tölteni kell” gondolat szellemében a találkozók célja: az értékteremtő közösségek sokszínűségének bemutatása, tapasztalatcseréje, kapcsolatteremtés, az összetartozás élményének megélése, elmélyítése, és a generációk közötti együttműködés erősítése.

Az idei nyári találkozón gazdag programmal várja 18 tagszervezet  több mint 130  résztvevőjét a Móricz Zsigmond Olvasókör. A kulturális és szórakoztató programok mellett a résztvevők többek között megismerhetik Nyíregyháza és Sóstó nevezetességeit, értékeit, kirándulnak  a vajai Vay-várkastélyba.  

A szövetség 2 szimbóluma: a vándorbot és a zászló a rendező tagszervezethez kerül, a hagyományoknak megfelelően gála műsor keretében ünnepélyes átadásra kerül sor. (A vándorbot Debrecenből jön, a zászló Nagykanizsáról.)  A vándorbot 1 évig, a következő nyári találkozóig marad a rendező olvasókörnél, a zászló minden szövetségi rendezvényen ott van, így legközelebb majd az őszi találkozóra viszik magukkal a nyíregyháziak Hódmezővásárhelyre. A nyári találkozót rendező olvasókörök zászlószöget kapnak a nevükkel, amit gálaműsor keretében az ünnepi átadás után szögelnek fel a zászlóra. Ugyancsak kaphatnak zászlószöget saját nevükkel azok is, akik az Olvasókörök Szövetségét 50 000 Ft-tal támogatják. /A részletes programot mellékelem/

Az Olvasóköri Szövetségről 

Az Olvasókörök Szövetsége olyan egyesület, mely országos és határon túli kulturális jelleggel működő, társasköröket, olvasóegyleteket fog össze, segíti működésüket, találkozási alkalmakat teremt tapasztalatcsere céljából, információs igényeiket koordinálja, illetve módszertani segítséget nyújt számukra, az alapszabályában foglalt elvek szerint működik. Nagy hangsúlyt fektet az ifjúság és az önkéntesek bevonására.

Jelenleg 25 tagszervezete van, közel 2000 tagsággal.

A vezetőségben két társelnök (Kis Imréné és Szűcs László) és egy alelnök (Dr. Szóró Ilona) mellett gazdasági vezető (Apró Lajosné), titkár (Matkó Mária) valamint felügyelő bizottság működik (Márton Csaba FB elnök, Salamon Sándorné és Pénzes Sándorné)

Legnagyobb számban  (6) a hódmezővásárhelyi olvasókörök a szövetség tagjai, ezért is itt van bejegyezve a székhelye, de magyarországi tagjai között van kisújszállási, balmazújvárosi, debreceni, hajdúszoboszlói, nagykanizsai, budapesti, mártélyi, mohácsi, mezőberényi, nyíregyházi, székkutasi, püspökladányi, balatonalmádi,  határontúlról pedig szintén 6 szervezet: Romániából, egy lippai, Horvátországból 2 egyesület, egy kórógyi és egy pélmonostori, Szerbiából 3 egyesület, egy szabadkai, egy újvidéki és egy zombori.

Az Olvasókörök Szövetsége célja a tagszervezetek tevékenységének tartalmi gazdagítása, módszertani segítése, sajátos kérdéseik kielégítése mellett az anyanyelvi művelődés ügyének szolgálata, hagyományok ápolása, a helyismeret, honismeret igényének ébrentartása. Fontosnak tartja a kapcsolatteremtést, együttműködést iskolákkal, könyvtárakkal, művelődési intézményekkel és más civil szervezetekkel. Minden találkozó ezeket a célokat is szolgálja, mivel más-más résztvevők gyűlnek össze ilyenkor és a közös programokon való részvétel mind ezt szolgálja, gazdagítja a résztvevők kulturális igényét. A társas rendezvényeken való részvétel pedig elmélyíti a kapcsolatokat, az igényes programokkal felejthetetlenné teszik ezeket a találkozásokat. Az Olvasókörök Szövetsége – beleértve a szövetségbe tartozó olvasóköröket, civil szervezeteket is – a híd szerepét töltik be működési helyük szerinti település mindenkori vezetése és a lakosság között.

 

A   Móricz Zsigmond Olvasókörről

A Móricz Zsigmond Olvasókör 2014. január 17-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából alakult a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület keretében azzal a céllal, hogy az egyesületi tagokat, valamint a könyvtárat látogató, olvasni szerető embereket, irodalombarátokat rendszeresen összehozza, hogy egy finom  tea mellett   beszélgessenek, véleményt cseréljenek  közös olvasmányélményeikről, ill. az elolvasásra ajánlott műről.  Az olvasóköri alkalmainkon könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat, zenés irodalmi délutánokat, felolvasásokat, irodalmi előadóesteket, ismeretterjesztő előadásokat, évfordulós megemlékezéseket, várostörténeti- és irodalmi sétákat is tartunk.  A havonta egy alkalommal-általában a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban tartott - összejöveteleinken minden korosztály képviselteti magát-a fiataloktól a nyugdíjasokig, átlagosan 50-60 fő aktív részvételével, folyamatosan bővülő érdeklődés mellett- Dr. Bihari Albertné olvasóköri elnök és Csabai László társelnök vezetésével.

Az olvasókör régiónkon kívüli elismertségét, az  irodalmi közéletben való jelenlétét jelzi, hogy két alkalommal  mutatkozhattunk be a budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, több alkalommal gálaműsorral szerepeltünk a kőbányai Újhegyi Közösségi Házban.

A Nők Lapja 2021/45. számában terjedelmes riport keretében ismerhették meg a népszerű hetilap olvasói az egyesületünk- kiemelten az olvasókör tevékenységét. Sokszínű tevékenységünk elismeréseként 2023-ban felvételt nyertünk az Olvasókörök Szövetségébe.

Megalakulásunk  10 éves jubileuma alkalmából 2024. január 12-én ünnepi ülést tartottunk a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol Dr. Bihari Albertné prezentációs előadással idézte fel az elmúlt 10 év fontosabb eseményeit, majd az olvasóköri tagok emlékeztek a Kör olvasmány- és közösségi élményt nyújtó alkalmaira, miközben a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület énekkara vidám dalokkal színesítette az ünnepi eseményt-Antal Krisztina vezényletével. S természetesen a kötetlen baráti beszélgetés és az ünnepi torta sem maradt el…

Reméljük, hogy az olvasóköri tagok személyes olvasmányélményei közösségben való megosztása által szerzett tapasztalatot a maguk javára, lelki és szellemi jóllétük erősítésére, személyiségük és mindennapi életük, kapcsolataik  építésére tudják  fordítani.

 Hisszük, hogy az olvasás szeretete, az anyanyelv ápolása mellett a magyar kulturális örökség megőrzésével és továbbadásával hozzájárulhatunk az elkövetkezendő nemzedék szebb jövőjéhez. 

PROGRAM:

 

JÚLIUS 26. PÉNTEK

15 óra :  MEGNYITÓ

Köszöntők: Dr. Bihari Albertné –a Móricz Zsigmond Olvasókör elnökem Szűcs László, az Olvasókörök Szövetsége társelnöke, Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója

             -Könyvtári séta

             -Nyíregyházi imázsfilmek vetítése

             -Koszorúzás Móricz Zsigmond szobránál

             Helyszín: Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 

 

16 :30 óra : VÁROSNÉZŐ SÉTA NYÍREGYHÁZA  BELVÁROSÁBAN

                   Idegenvezető: Dr. Mercs István         

18 óra : Vacsora a Hotel Koronában

19 óra :  A MÓRICZ ZSIGMOND KULTURÁLIS EGYESÜLET ÉNEKKARA  MŰSORA

             Vezényel: Antal Krisztina   

19:30 óra  : ZENÉS, TÁNCOS RENDEZVÉNY
                Zene: VOX Együttes (Antal Éva, Antal Krisztina)

                Helyszín: Nyíregyháza, Hotel Korona

 

JÚLIUS 27. SZOMBAT

9.30 óra :  VÁROSNÉZŐ SÉTA  NYÍREGYHÁZA  KULTURÁLIS NEGYEDÉBEN           

                    Idegenvezető: Dr. Bihari Albertné

12 óra: Ebéd a Hotel Koronában

14 óra : A „LEGEK ÁLLATKERTJE” MEGTEKINTÉSE-FÓKASHOW

SÉTA  A „NYÍRSÉG OÁZISÁBAN”, SÓSTÓN Idegenvezető: Leviczky Zoltán

18:30 óra : Vacsora a  Hotel Koronában

VÁNDORBOT ÉS ZÁSZLÓ ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA

KULTURÁLIS GÁLAMŰSOR A TAGSZERVEZETEK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL

 - Kiskanizsai Polgári Olvasókör Árvácska Népdalköre

-  Degré Alajos Olvasókör ( Románia-Lippa) Czernák Ferenc (vers)

- Mohácsi Polgárok köre -  arató ima és dalcsokor ( ének, vers )

- Mező-Berény Olvasókör –Benyovszky Pál Márton (vers)

- Püspökladányi Kossuth Olvasókör Népdalköre

- Csúcsi olvasókör (Hódmezővásárhely) – Beller Edit és Fazekasné Beller Gyöngyi vidám

   jelenete 

- A Móricz Zsigmond Olvasókör és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület énekkara zenés irodalmi műsora  Vezényel: Ignácz Lászlóné

Közreműködők: Abonyiné Antal Anna, Bodnárné Nagy Edit, Szabó Veronika  (vers és próza)

FOLKLÓR-EST, KÖZÖS NÓTÁZÁS

 Közreműködők: Simon Józsefné-népdalok, nóták Makó Pál –citera

 Helyszín: Nyíregyháza, Hotel Korona

 

JÚLIUS 28. VASÁRNAP

9 óra : KIRÁNDULÁS VAJÁRA

          Vay- várkastély és Múzeum, valamint a szoborpark megtekintése

           Tárlatvezetők: Hermeli Csabáné és Lamos Lászlóné

12 :30 óra : Ebéd Vaján, a Zöldfa étteremben  

14 óra :  ZÁRSZÓ :

              Dr. Bihari Albertné –a Móricz Zsigmond Olvasókör elnöke

              Szűcs László, az Olvasókörök Szövetsége társelnöke