Nyíregyháza szintet lépett fejlettségben a dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő szerint

Nyíregyháza egy gazdasági erőközpont, melynek a vármegyében motorként is kell működnie, ezt pedig erősíti, hogy az ipari park jelentős fejlesztése zajlik, komoly munkahelyteremtő beruházásokkal. Ezekről is szólt dr. Vinnai Győző (FIDESZ-KDNP) a szerkesztőségünknek adott interjúban. Nyíregyháza egyik országgyűlési képviselője kiemelte, a város szintet lépett több tekintetben is az elmúlt évtizedben.

A képviselő kiemelte, különleges év lesz 2024, hiszen egyszerre zajlik június elején az önkormányzati, valamint az EU parlamenti választás. Utóbbi kapcsán megjegyezte, az, hogy a nekünk szerződés szerint járó források jelentős részét már sikerült hazahozni, a kormány kitartó munkájának eredménye. Így a meg előlegezett forrásokból induló projektek mellett újakra is meghirdethetik a pályázatot, mely a vármegye és székhelye fejlesztését is érintik.

Történelmi gazdasági bejelentések

– Nyíregyháza a vármegye gazdasági erőközpontja, motorja, s ebben az értelemben is jó pályán van, hiszen nagyarányú iparipark-fejlesztés indult meg. Történelminek mondható bejelentések alapján nagy világcégek kezdték el a beruházásaikat, mint a dél-koreai W-Scope és a német Boysen. Ez azért fontos, mert a munkahelyek megvédése mellett folyamatosan újak teremtésén is kell dolgozni. Magyarországon 2023-ban volt a legalacsonyabb a munkanélküliség, Nyíregyháza is követi az országos átlagot, vagy még kicsivel jobb is a helyzet. A rendszerváltozás óta soha nem voltak ilyen jók az adatok, mindössze 3,5–4 százalék körül van a munkát keresők száma!

– fogalmazott a képviselő.

Sikertörténet a szakképzés

– Ehhez pedig természetesen képzett munkaerőre van szükség, ami megjelenik a város munkaerőpiacán. Nyíregyháza az oktatásban is példás, s ami a fejlesztéseket illeti, a város nemcsak az általa fenntartott bölcsődéket és óvodákat, hanem az általános és középiskolákat is magáénak érzi. Nálunk átlag fölötti a továbbtanulási ráta, a szakképzés pedig egy 2015 óta íródó sikertörténet, ahol a gyakorlatorientált duális képzési modell kialakításával, a szakoktatók bevonásával elindítottunk egy folyamatot. Ott már korábban is volt egy jelentős bérrendezés, mely most, több mint 30 százalékkal a teljes pedagógustársadalomra vonatkozik. A modellváltó egyetemünk diplomás szakembereket, tanárokat, mérnököket képez. S amit dr. Kovács Ferenc polgármester úr is folyamatosan hangsúlyoz: úgy törekszünk a fiatalok megtartására, hogy teremtődjenek folyamatosan minőségi munkahelyek, erről is szól a Nyíregyháza hazavár program – mondta a parlament oktatással is foglalkozó szakbizottságának tagja.

Országos tényező lett

– Ami Nyíregyháza fejlődését illeti összességben: bátran állíthatom, hogy Nyíregyháza szintet lépett az elmúlt évtizedben. Ha a közlekedési infrastruktúrát emelem ki, nemrég adtuk át a nagykörút 40 évvel ezelőtt megígért, befejező szakaszát, de a közlekedésbiztonság jegyében rengeteg körforgalom született és csomópont újult meg, a sportlétesítmények terén látványos az előrelépés, rákerülve a turisztikai térképre Nyíregyháza a saját attrakcióival, nagyrendezvényeivel országos tényező lett, új arculatot is kapott a kialakuló Kulturális Negyeddel, s még sorolhatnánk. Mindemellett megmaradt élhető, ember léptékű, szerethető, modern, fiatalos városnak, melyet a távolról érkezők is elismernek.