Nyíregyházára érkezik a Richter prevenciós programsorozata, a Richter Egészségváros

Október 5-én, szombaton a nyíregyházi Kossuth téren rendezik meg a Richter Egészségvárost. Az egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozaton ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Nyíregyházi Jósa András Tagkórházát is Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 500 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3.500.000 forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, hogy sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: a kórtermek árnyékolástechnikai fejlesztését.

A nyíregyházi Richter Egészségváros programon a szervezők több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, fitnesz- és családi programokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt.

15 évvel ezelőtt indítottuk útjára hiánypótló programunkat, mely a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságának hangsúlyozására és a rendszeres szűrés jelentőségére hívja fel a figyelmet. Az Egészségváros nemcsak missziójában egyedi, de abban is, hogy segítségével egy nap alatt tudunk lehetőséget nyújtani nemcsak az egészség megőrzéséhez kapcsolódó előadások, beszélgetések meghallgatására, de fontos szűréseken és tanácsadásokon való részvételre is. Mindezt várakozási idő, időpontfoglalás nélkül, ingyenesen”

– nyilatkozta Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. Csoportszintű PR, CSR és kormányzati kapcsolatok főosztály, külső kommunikáció és rendezvény csoport csoportvezetője.  

A programsorozatnak Nyíregyháza lesz a 106. állomása. A résztvevők aktivitásukkal a Nyíregyházi Jósa András Tagkórházat támogathatják, és növelhetik a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos alapadományt. „A befolyt adományösszeget kórházunk árnyékolástechnikai fejlesztéseire, és ezáltal a betegkomfort növelésére fordítjuk. A programban való részvétellel a lakosság nemcsak saját egészségét szolgálja, de közvetlenül támogatja kórházunkat is, hogy még kényelmesebb és barátságosabb környezetet biztosíthassunk pácienseink számára.” mondta Dr. Francz Mónika, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház orvosigazgatója.

 

Ingyenes szűrések és tanácsadások

Az érdekes egészségügyi előadások mellett ingyenesen elérhető számos szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), koleszterinszint - és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, inbody testösszetétel mérés, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek és migrén szűrés is. Ezen felül minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témakörben (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mell-önvizsgálat), memóriazavarral, szorongással, diabetológiával, kardiológiával, depresszióval és csontritkulással kapcsolatos kérdésekben, illetve gyógyszerészeti témákban is.  A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással állnak rendelkezésre a szakemberek a helyszínre látogatók számára.  Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere a következő gondolatokat osztotta meg a Richter Egészségváros programmal kapcsolatosan:

„A szűrővizsgálatok rendkívül fontosak, hiszen segítségükkel számos betegséget időben felismerhetünk, melyeknek korai kezelése megelőzheti a komolyabb problémákat, vagy akár életet is menthet. Az egészség kincs, amelyre vigyázni kell. Biztos vagyok benne, hogy a nyíregyháziak ezen az ingyenes prevenciós programon is tömegével vesznek majd részt.”

Tartalmas egészségprogramok mindenkinek 

A Richter Egészségváros Nyíregyházán is az Egészségsétával kezdődik. Az első belépésért járó dupla értékű adománypontoknak köszönhetően a közös séta résztvevői 1.500 forint értékű részvételi ponttal járulnak hozzá az adomány gyarapításához. A közös séta 9 órakor indul a Búza téri Piac elől, így a résztvevők együtt érkezhetnek a hivatalos megnyitóra, a Kossuth térre.  A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során hasznosítható megküzdési stratégiákról, valamint az önismeret fontosságáról, míg Jaksity Kata a mindennapi boldogság megteremtéséről tart motivációs előadásokat. Katus Attila aerobik világbajnok és Molnár Andrea táncművész életmódtanácsait is meghallgathatják a helyszínre érkezők.  Az Agora előadósátorban a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház szakemberei előadásaik során olyan témákat járnak körbe, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó lesz többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.  

Az egészségtudatosság és prevenció mellett szórakozásra is lesz lehetőség: 9:45-től Katus Attila várja a mozogni vágyókat, 14:30-kor pedig Singh Viki lép az Egészségváros színpadára. Molnár Andrea, táncművész jóvoltából 16:00-kor egy pörgős táncórán vehetnek részt az érdeklődők. A legkisebbek kikapcsolódásáról többek között gyermeksarok, interaktív élményszoba, elsősegélynyújtás bemutató és virtuális gyárlátogatás gondoskodik majd.

 

Előzetes adománypontgyűjtési lehetőség

Az Egészségváros beharangozó eseményeként szeptember 24-én, 17:00-kor a Krúdy Gyula Art Moziban vetítik a Richter Gedeon kalandos életét bemutató, Nem tűntem el című filmet. A vetítésen való részvétel ingyenes, ráadásul a megjelenéssel szintén értékes adománypontok gyűjthetőek a kórháznak. A vetítést követően 18:00 órától egy közönségtalálkozó keretén belül a film főszereplőjével, Rudolf Péterrel is találkozhatnak a résztvevők.

 

Extra pontgyűjtés a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház számára

A Richter idén is gondoskodik arról, hogy azok is részesei lehessenek az eseménynek, akik nem tudnak a helyszínre látogatni, személyesen részt venni  az Egészségvároson. A Richter Egészségváros – Nyíregyháza hivatalos Facebook eseményben szinte folyamatosan követhetők lesznek élőben az egészségmegőrzéshez kapcsolódó beszélgetések és előadások.  Így azok is tehetnek a saját egészségük megőrzéséért, akik nem tudnak kijönni a rendezvény helyszínére, és az előadások aktív követésével az egészségügyi intézménynek szánt alapadomány összegét is gyarapíthatják, hiszen a virtuális pontok is 500-500 forinttal növelik a nap végén a 3.500.000 forint értékű alapadomány összegét. Ezáltal, közös erővel valósulhat meg a célul kitűzött kórtermek árnyékolástechnikai fejlesztése.