Nyíregyházára érkezik Szent László ereklyéje

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a Szent László-emlékévben június 24-én tartja központi ünnepségét Szabolcs községben, az I. László lovagkirály által 1092-ben összehívott nemzeti zsinat helyszínén. Erre az alkalomra érkezik hazánk harmadik legfontosabb kincse, a Győrben őrzött Szent László koponyacsont-ereklye, amely jelenlétében ünnepi szentmisét mutat be dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A szentmisén részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a határon túli katolikus egyházmegyék püspökei, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papjai és hívei. Az ereklyét már előző nap, 23-án, pénteken ünnepélyes keretek között fogadják Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

A nyíregyházi délután részletes programja:

17.00 – A Szent László-ereklye ünnepélyes fogadása a Kossuth téren (szökőkúttól) és bevonulás a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházba; Püspöki köszöntő

17.30 – Egyéni tiszteletadás az ereklye előtt

18.00 – Szentmise dr. Veres András győri megyéspüspök, a MKPK elnökének
főcelebrálásával (részt vesz még: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát, Bosák Nándor ny. megyéspüspök, dr. Seregély István ny. egri érsek).

19.00 – Bognár István, a győri székesegyház plébánosának előadása

20.00 – Imaóra Szent László király tiszteletére

21.00 – Kapuzárás

Június 24., szombat, Szabolcs

10.00 – Szent László koponyacsont-ereklye fogadása a szabolcsi földvár mellett felállított tábori oltárnál.

10.15 – Dr. Krakomperger Zoltán plébános, teológiai tanár katekézist tart

11.00 – Ünnepi szentmise
12.45 – (a szentmisét követően) Emlékévi kiállítást nyit meg Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a szabadtéri oltárnál. A kiállítás ingyenesen megtekinthető a község központjában található Mudrány-kúriában.

A hívek a szentmise előtt és után is tiszteletüket tehetik Szent László király koponyaereklyéje előtt.