Nyíregyházától az Oscar-gáláig

Nagyon kevés nyíregyházi vagy itteni gyökerekkel rendelkezõ ember mondhatja el magáról, hogy részt vett az Oscar díjátadó gálán. Pintér Anina közéjük tartozik. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. március 16-i számában.)


A férje, az angol származású Theo Green zeneszerzõ, hangmérnök A szárnyas fejvadász 2049 címû, Harrison Ford és Ryan Gosling fõszereplésével forgatott film hangvágásáért – egy kollégájával együtt – az idei jelöltek között szerepelt, így aztán Aninával részesei lehettek a maradandó élményt nyújtó estnek. Sokat nem kellett utazniuk, hiszen Los Angelesben, alig ötpercnyi autóútra laknak a ceremónia helyszínétõl, de a nagy napon, március 4-én az elterelések, folyamatos ellenõrzések miatt ennek megtétele legalább negyven percig tartott.

 

Jane Fonda elbûvölte

 

– A helyszínre érkezésünk pillanatától kezdve a színház elõcsarnokáig kísérgettek bennünket – nyilatkozta lapunknak a dekoratív jelmeztervezõ hölgy. – A gálára lehet jegyet venni, de ezek a nézõk más oldalról érkeznek, és a teremben szélen foglalnak helyet, nem ott, ahol a filmes szakmához tartozó meghívottak, akiket a vörös szõnyegnél fotósok hada várt. Szebbnél szebb ruhakölteményeket láttam. Csodálatosan nézett ki például Borbély Alexandra, a maga visszafogottságával Jane Fonda, a fantasztikus kisugárzásával Nicole Kidman vagy Meryl Streep, de Jennifer Lawrence is, mint mindig, gyönyörû volt. Az általam viselt darabot egy neves angol tervezõ, Alice Temperley „álmodta meg”. Elképesztõ volt a díszlet, amin legalább húszszor változtattak az est során. A színpad szélét csillogó kristályok ölelték körbe.

Több mint négy órán keresztül tartott az esemény, így aztán a nézõknek idõnként el kellett hagyniuk a színháztermet. Meglepõ volt számomra, hogy ilyenkor az ezzel a feladattal megbízottak gyorsan leültek a székükre, ne legyen feltûnõ a hiány. Nagyon jó helyünk volt, mindent remekül láttunk, ugyanis középen ültünk, a televízió egyik kameráját is ott helyezték el. Régóta szerettem volna megismerni Enyedi Ildikót, akinek az alkotását jelölték a legjobb külföldi film kategóriában, s nagy örömömre ez most sikerült. Az egy hónappal korábban rendezett Oscar-ebéden nem tudtunk igazán senkivel beszélgetni, mert a férjemmel együtt Londonból jöttünk, nagy rohanásban voltunk. A díjátadó napján délután 2 órától már érkeztek az emberek, de hivatalosan ötkor kezdõdött az ünnepség, ezért elõtte már falatkákat és pezsgõt szolgáltak fel. A mûsort követõ vacsora ázsiai ihletésû volt, nekem a füstölt lazacos „Oscar” és a Miyazaki wagyu marha tatár volt a kedvencem. Ezek után a Warner Brothers after partyn folytattuk az ünneplést.

 

A Mûvészetiben tanult

 

Mint Anina elmondta, 2012-ben egy producer ismerõsük révén találtak egymásra a párjával. Mindketten akkoriban tervezték, hogy letelepednek az „Angyalok városá”-ban. A férje hajdan Oxfordban tanult klasszikus zenét, majd Londonban ötvözte ezt a fajta muzsikát a modernnel. Különbözõ filmeken is dolgozott a kollégáival együtt, majd úgy döntöttek, kipróbálják a tehetségüket a tengeren túl is, s ez sikerrel járt. Anina felsõfokú tanulmányainak megkezdéséig Nyíregyházán élt, díszlet- és jelmeztervezõi szakon tanult a Mûvészeti Szakközépiskolában, amit „imádott”. Sokat köszönhet tanárának, Gyarmathy Ágnesnek. Ezután két évig járt a Képzõmûvészeti Egyetemre Budapesten, majd felvételizett a római akadémiára, aztán egy filmes intézetbe, a Scuola Nazionale di Cinemába, hogy még alaposabban megismerje a szakmája rejtelmeit. Az egyik olasz mestere Piero Tosi, Visconti és Fellini jelmeztervezõje volt. Ekkor már sok filmben dolgozott asszisztensként, például a Boszorkányok évében, a Borgiákban, A rítusban, A beavatottban, de ma már önállóan is tervez. Egyedül jegyzi például a napokban a mozikba kerülõ The Field Guide to Evil címû nemzetközi koprodukcióban létrejött film Peter Strickland által rendezett epizódját, A királylány és az átok címût, aminek bemutatója a texasi SXSW Oscar-minõsítõ fesztiválon lesz látható. Anina az Oscar-gálán a Testrõl és lélekrõl, valamint A szárnyas fejvadász 2049 mellett a Fantomszál címû alkotásnak szurkolt, ami egy divattervezõ életérõl szól. A hangszerkesztés kategóriájában a szobrot végül a Dunkirk készítõi vehették át, ám ezen a szinten már csak nyertesek vannak, s közéjük tartozik a 90. gálán részt vevõ Theo Green is.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)