Nyíregyházi fiatalok a Grappling Világbajnokságon

Várkondi Levente, Kerülő Kada és Bodó Márk, a magyar grappling versenyzők kiemelkedő tehetségnek bizonyultak, és 2024-ben kvótát szereztek az Európa-, valamint a Világbajnokságra. Levente a kadett korcsoportban, gi és nogi kategóriában, 58 kg súlycsoportban fogja megmérettetni magát. Kerülő Kada, a 71 kg-os junior súlycsoportban indul, míg Bodó Márk, a felnőtt 66 kg-os kategóriában fog küzdeni. 
Az Eb-t az azerbajdzsáni Bakuban rendezték meg, 2024. május 27-30-ig, Levente gi versenyszámban, a házigazdák versenyzőjét búcsúztatva óriási küzdelem maradt alul a bronzmérkőzésen, így pontszerző, negyedik helyen zárta a küzdelmeket, nogi versenyszámban a nyolcaddöntő jelentette számára a végállomást. Márk sorsolása alatt a szerencse sem szegődött mellé, sajnos nem sikerült megismételnie korábban, az Európa Kupán bronzérmet jelentő remek teljesítményét és érmet, vagy pontot szereznie.

A vb-re Kazahsztánba, Asztanába kell utazniuk, immáron Kadával is kiegészülve, 2024. október 7. és 12. között. A nyíregyházi ZR Team magyar válogatott sportolói nem titkoltan éremért szállnak repülőre, immáron nemzetközi tapasztalattal hátuk mögött és Halász Dávid mester irányítása alatt minden esélyük meg van a sikeres szereplésre.

Mindkét versenyt Nemzetközi Birkózószövetség (United World Wrestling) szervezi, a birkózósport nemzetközi irányító testülete, aminek feladatai közé tartozik a birkózás felügyelete a világbajnokságokon és olimpiákon. A birkózás különféle formáinak nemzetközi versenyein elnököl, beleértve a kötött és a szabadfogású birkózás, a grappling és más birkózósportok versenyeit.

A grappling napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő küzdősportja, és várományosa a 2028-as, Los Angeles-i  Nyári Olimpia programjának. A versenyzők azonos szabályrendszerben, ám két küzdőöltözetben judogiben (Gi), illetve judogi nélkül (Nogi) vesznek részt a küzdelmekben.
Több nyíregyházi vállalkozás, mint a Körúti Kölcsönző, a Rumed kft., a Szegfű Bútor, az Interelektronik-VR kft., a Simai úti lemezkereskedés és a HerbaDoctor szponzorálja a sportolókat és teszi lehetővé utazásukat, valamint a sikeres versenyzéshez szükséges tárgyi feltételeket. 

Ha Ön is szeretné követni Leventét, Kadát és Márkot figyelje a verseny online közvetítéseit, illetve a ZR Team, valamint a UWW közösségi felületeit.