Nyíregyházi Folkfélhét - Fesztiválnyitó gálaműsor képekben

2021. után másodjára rendezik meg a Nyíregyházi Folkfélhetet, amit a szokásos, nemzetközi néptáncfesztivál idejében, de rövidebben és elsősorban a hazai előadókra gondolva szervez meg a Nyírség Táncegyüttes augusztus 18–20. között. A népi kultúra szerelmeseire felejthetetlen élmények várnak, benne különleges táncos megmozdulásokkal és igazi zenei csemegékkel. A megnyitó gálaműsor idén is nagy sikert aratott.

További programok:

AUGUSZTUS 19. (szombat) – VMKK Színházterme

19.00 – 20.30 HÉTTORONY (Makovecz Imre emlékére) a Duna Művészegyüttes előadása

„...a Héttorony mélyében fekszik a mérhetetlen kincs, melynek a Barát az őre; bizonyos éjeken látni őt völgyeket áthágó lépéssel, fejével a holdig felérve járni, s a kincshöz vivő kulcsokat kinálgatni... Ezen kincs magába foglalja mind azt, mi az isteni magyarföldön csak lelhető: aranyfákat, gyümölcsöt, szöllőgerezdeket, mindennemű állatot, bor helyett, iható folyékony aranyat, arany tyúkokat, hasonló tojást költve, arany köveket..." – Ipolyi Arnold A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben.

A Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyainak ölelésében. E kincsek között tartjuk számon Makovecz Imre életművét is. Nem véletlen, hogy a 2002 óta megrendezésre kerülő, Makovecz épületeiben zajló építészeti és világzenei fesztivál is a Héttorony nevet viseli. A Duna Művészegyüttes Héttorony című táncszínházi előadása arra vállalkozik, hogy a Mester gondolkodásmódját, műveinek komplexitását a tánc nyelvén fogalmazza meg.

AUGUSZTUS 20. (vasárnap) – KOSSUTH TÉR

ÁLLAMALAPÍTÓ SZENT ISTVÁN ÜNNEPE

18.00 ÜNNEPI PROGRAM:

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármesterének ünnepi köszöntője

Új kenyér szentelése a történelmi egyházak részvételével

Kitüntetések átadása

Közreműködik a Háromszék Táncegyüttes

19.30 LAKATOS MÓNIKA FolkTrió koncertje

21.00 BÜRKÖS ZENEKAR koncertje

A zenekar 1998-ban alakult Nagykállóban. Tagjai fiatal népzenészek, akiket több mint húsz évvel ezelőtt, a népzene iránti szeretet verbuvált össze. Az ország számos nagynevű néptáncegyüttesének, néptánc és népzenei fesztiváljának elismert kísérői, résztvevői. Önálló koncertjeiken felcsendülnek a Kárpát- medence leggyönyörűbb dallamai. A zenekar, a Bürkös Hagyományőrző Egyesület fenntartásában működik. Legfontosabb feladatuknak érzik szűkebb hazájuk a Felső- Tiszavidék, azon belül is a Nyírség, a Szatmár és a Hajdúság hagyományainak ápolását, fenntartását és továbbítását. Népzene és népdalgyűjtéseikkel próbálják megmenteni a vidék folklorisztikai „kincseit”. Az általuk készített többszáz koreográfia-zene is hűen tükrözi ezen szellemiséget. Magyarország számtalan településén megfordultak, ahol koncertekkel, népzenei műsorokkal, rendhagyó énekórákkal, táncházakkal örvendeztették meg az csecsemőtől a szépkorúig kiterjedő hallgatóságot.

22.00 TŰZIJÁTÉK

 

RÓZSAKERT SZABADTÉRI SZÍNPAD PROGRAMJA

20.00 HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES ( SEPSISZENTGYÖRGY, Erdély): HAZÁTÓL – HAZÁIG című FOLKLÓR GÁLAMŰSORA

„Nagy vállalás ez. Elhagyjuk a megszokott erdélyi tájakat, melynek hegyei és síkságai között otthonosan mozgunk. Kilépünk abból a régióból, melynek kultúrája kisgyermekkorunk óta részét képezi az életünknek és már-már anyanyelvi szinten beszéljünk. Elindulunk nyugat felé, és egy mélyet merítünk az ottani parasztok világából, mely bár ugyanannak a szellemi kultúrának a része, mégis megannyi más és más értékeket rejt. Tesszük mindezt olyan nagy elhivatottsággal, mint akár a bukovinai vagy viski székelyek előttünk. Egyaránt találkozunk majd régre visszanyúló ősi elemekkel és új divathullámok polgárosult hagyományaival, de mindeközben lesz alkalmunk megmutatni azt is, amit otthonról hoztunk.”

Kapcsolódó galéria

Folkfélhét 2023 megnyitó