hirdetés
Kelemen Roland, Nyíregyházán dolgozó séf nyerte meg a Bocuse d’Or magyar döntőjét. A szakember két éve dolgozik séfhelyettesként a Hunguest Hotel Sóstó szállodában, a hazai megmérettetésen segédjével, Fodor Noellel vett részt. A Bocuse d’Or európai döntőjét majd Norvégiában rendezik meg 2024 márciusában, ott képviseli az országot Kelemen Roland.
Egy szépen befűzött étlap rejti a Bocuse d’Or legjobb ételeit a magyar döntőről. A versenyre két étellel készültek a jelöltek, a fogások között fésűkagylóba göngyölt homár és zöldalgás lazac szerepelt. Kelemen Roland Debrecenben tanult, majd Hajdúszoboszlón dolgozott, két éve séfhelyettes a Hunguest Hotel Sóstó konyháján. Mesterszakács címét idén szerezte meg. Korábban is indult már a Bocuse d’Or hazai döntőjén és eddig is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott. Idén a dobogó legfelső fokán végzett segítőjével, aki Fodor Noel volt.
Különleges fogások
„A követelmények az előételnél úgy történt, hogy volt egy tengeri alapanyag, amit fel kellett használnunk, egy kagylót és egy rákot. A köretnél fel kellett használni egy almát, egy céklát és egy zellert, ezeket bele kellett dolgozni az ételbe. Mi próbáltunk visszanyúlni a hortobágyi gyökerekhez és egy csavarral bele hozni a norvég alapanyagokat is. Úgy gondolom, hogy nagyon sikeres volt és nagyon tetszett mindenkinek az ételünk” – nyilatkozta Kelemen Roland.
Az ételek fantázianevében szerepelt a hortobágyi és a sóstói kifejezés is, utalva ezzel a két szakember szülőhelyére, illetve próbáltak helyi ízeket is megmutatni a zsűri számára.
Komoly felkészülés és tervezés
A mesterszakács hozzátette, még próbálják feldolgozni az élményt, az elmúlt időszakban nagyon sokat dolgoztak és készültek a versenyre.
„Úgy szoktunk készülni a versenyekre, hogy először is papírra vetem a gondolataimat és majd ezután elemenként kerülnek be a további alapanyagok, legyakoroljuk és utána készül majd el a tányér, amit folyamatosan tökéletesítünk a verseny végéig. Még az utolsó gyakorlásnál is tudtunk egy olyan változást belevinni, amitől még jobb lesz az étel. A versenyszakasz legvégén, amikor már az utolsó 1-2 hét van, akkor már nem beleteszünk sokszor, hanem elveszünk az ételből, hogy minél letisztultabb, minél finomabb ízkompozícióval jöjjünk a séfek elé” – mesélte a mesterszakács.
Európai döntő Norvégiában
Budapesti éttermek mellett Derecskéről és Nyíregyházáról érkeztek séfek a hazai döntőre, négy versenyzőpáros közül bizonyult a legjobbnak Kelemen Roland és Fodor Noel. A következő hónapok is a felkészülésről szólnak majd, hiszen 2024 márciusában Norvégiában lesz az európai döntő, a nyíregyházi páros március 20-án, a verseny második napján fognak főzni. Kelemen Roland azt is hozzátette, a norvégok magas szintű gasztronómiát képviselnek, így nagy munka áll előttük.