Nyíregyházi siker az országos sakkbajnokságon

Czebe Attila szervezésében 1465000Ft-os díjalappal rendezték a II. Magyar Amatőr Sakkbajnokságot. 15 különböző ország vett részt (ebből 5 nemzetközi mester) 85 játékossal. A résztvevőknek nemcsak egymással, hanem az időjárási körülményekkel is meg kellett küzdeniük. (Piros riasztás volt érvényben a meleg miatt a verseny végéig!) Ennek ellenére sok értékes játszmát alkottak a versenyzők. A győztes a nyíregyházi Varga Csaba Zoltán lett. 

- Melyik sport a legjobb?

- Az a legjobb sport, amelyik élményt ad Neked.

- Miért Sport a Sakk?

- Sport, mert versenyszerűen is lehet játszani. Szellemi sportnak is nevezik. A sakk lényeges tulajdonsága a küzdelem. Olyan szellemi küzdelem, amelyben az ellenfelek azonos feltételek mellett küzdenek, és csakis saját tudásukra, ötletességükre vannak utalva. A játszmában a józan ész, a tervszerűség, a logikus, kreatív gondolkodás győzedelmeskedik. Két ember egymás elleni szellemi küzdelme igazi sporttá teszi a sakkot.

- Megterhelő egy sakkverseny?

- Ha lehet azt mondani, a sakk az egyik legkeményebb sport. Nem fizikailag tesz próbára, hanem a lelkedet "nyüstöli". Ha nem is erősít meg fizikailag, de lelkileg és agyilag a topon leszel! De emellett egy remek kikapcsolódás is!

- A sakk tényleg hivatalosan sportnak számít, vagy azt csak úgy mondják, hogy a sakk is sport?

- Igen sportnak számít és még dopping tiltó lista is van hozzá.

- Mit tud a sakk? Milyen készségeket fejleszt, mire tanítja a gyerekeket?

- A sakk mint játék fejleszti a logikus gondolkodás készségét, a rendszerben történő gondolkodást segíti elő, ezáltal a matematika tanulást könnyíti meg. A sakk kortól és nemtől függetlenül játszható, ezért alkalmas családi és baráti élményszerző forrásnak mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. A sakk pozitív hatásai felnőttkorban: Javítja a memóriát azáltal, hogy a játékosoknak emlékezniük kell a lépések szabályaira, a korábbi hibák elkerülésére, az ellenfél lépéseire és taktikájára. Tanulmányok szerint azoknál a 75 éves és annál idősebb embereknél, akik valamilyen agytornával, például sakkal tartják karban mentális egészségüket, kevésbé valószínű, hogy demencia vagy Alzheimer-kór alakul ki mint a nem játszó kortársaiknál.