Nyíregyházi sporttörténések 2015 – I. rész

Január

VB selejtező

Görögország, Franciaország, Lettország és Magyarország vett részt az U21-es férfi röplabda VB selejtezőn, melyet Nyíregyházán tartottak. A magyar válogatott jól szerepelt, Lettországot és Görögországot is legyőzte a csoportban, a franciáktól viszont 3–0-ra kikaptak, így nem jutottak ki a világbajnokságra.

Február

Senior Úszóverseny

Sóstón rendezték a Senior Úszóverseny sorozat egyik állomását. Az 50 méteres medencében több kategóriában mérték össze erejüket a versenyzők, akik az ország különböző pontjairól érkeztek, de voltak úszók külföldről is. A nyíregyházi dr. Szokol Dianna teljesítette a VB kvalifikációs szintet, később pedig a kazanyi világbajnokságon két érmet is szerzett.

Március

Olimpiai kvalifikáció

Helebrandt Máté számára egy nagy sorozat kezdődött a fedett pályás bajnoksággal. Hét rangos nemzetközi verseny várt a Nyíregyházi Sportcentrum gyaloglójára 20 kilométeren, így a fedett pályás bajnokságon az 5 kilométer sprintszám volt a számára, és magabiztosan megvédte címét. Később teljesítette az olimpiai kiküldetési szintet, és negyedik lett az Universiadén.

Május

Sakkpalota a Kazinczyban

Sakkpalota referencia intézmény lett a Kazinczy iskola. A Polgár Judit által kidolgozott képességfejlesztő programot már egy ideje használja a nyíregyházi intézmény, és jók a tapasztalatok. A sakkbajnok személyesen adta át hivatalosan a Sakkpalota címet.

Kizárták a Szparit

Nemcsak a Nyíregyháza Spartacus vezetése, hanem a szurkolók is csalódottak az MLSZ Licencadó Bizottságának döntése nyomán, melynek következtében a Szpari bár kiharcolta az NB I-ben maradást, nem kapta meg az indulási jogot. A csapat a következő szezonban csak az NB III-ban indulhatott el.

Diákolimpiai döntõ

Nem akármilyen mezőny érkezett az V. korcsoportos kézilabda diákolimpiai döntőre. A fiúknál többek között a Szeged, a Veszprém, a Balatonfüred, a lányoknál a Győr, a Vác és a Debrecen is komoly játékerőt képviselt. Mindkét nemnél voltak szabolcsi együttesek is, a lányoknál a Mátészalka, a fiúknál a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium együttese jutott az országos döntőbe.

Adidas Streetball

Kőbánya után az Adidas Streetball Fesztivál második állomása Nyíregyháza volt. Május 30-án ismét kosárpalánkokkal és játékosokkal telt meg a Kossuth tér. Több mint kétszáz résztvevője volt az eseménynek a különböző kategóriákban, a legnagyobb csata pedig a B33-ban zajlott, mely rövidesen olimpiai sportág lehet. A tét a budapesti döntőbe kerülés volt.