Nyíregyházi tehetség a Dunán

Hajdú Ágota, Gábor zenetanára szerint az ifjú különleges tehetség, aki már egészen fiatal kora óta foglalkozik a népzenével. Bár álma a nagybőgő volt, termete és életkora miatt kénytelen volt „könnyebb” hangszer mellett dönteni. A talentumát látva jó választás volt a citera... Szüleivel és tanárával karöltve éppen ezért döntöttek úgy, hogy ország-világ előtt megmutatják Gábor tehetségét és jelentkeztek a Duna Televízió Fölszállott a páva című versenyére, ahol négy kategóriában mérték össze tudásukat a 6–14 év közötti fiatalok. A Vikár Sándor Zeneiskola diákja – aki a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskolában tanul – a hangszeres szólisták között állt a zsűri elé. A megmérettetés olyan jól sikerült, hogy Gábor bejutott az elődöntőbe, amelyet a Duna Televízió élő adásban közvetített.

Tölgyfa Gábor citerázás közben

Többlépcsős felkészítés

A megmérettetés már tavasszal elkezdődött. A jelentkezés feltétele egy demóanyag elkészítése volt, ez alapján kapott Gábor meghívást a területi válogatóra, ahol neves zsűri előtt lépett színpadra. Az elődöntőbe jutott versenyzők egyhetes balatoni táborban vettek részt, ahol mind szakmailag, mind a televíziós adásra való felkészüléshez kaptak segítséget. Így könnyebb volt hozzászokni az élő adások kameráktól nyüzsgő hangulatához. A táborban a citera mellett egy Gábor által már régóta kedvelt másik hangszer, a cimbalom is előkerült. A fiatalember többször is a hangszer mellé ült, s talán nem meglepő, de tehetsége itt is hamar megmutatkozott.

Hangok tánca

Gábor, bár nagyon jól teljesített az első elődöntőben, mégsem jutott tovább. Ez azonban egyáltalán nem szegte kedvét a fiatalembernek. Elmondása szerint szeret zenélni, de nem vágya, hogy nagyközönség előtt játsszon. A zene érdekli, a hangok tánca, ami a keze alatt születik meg a húrok pengetése közben. Így nem hagyja abba a gyakorlást a jövőben sem, amit erősíthet, hogy a televíziós szereplését követően a megyéből és Nyíregyházáról is több felkérést kapott.

(Szerző: Piszár Tünde)