NYÍRERDŐ Nap – Megtelt az Erdei Tornapálya szombaton
Fotó: Trifonov Éva

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola 16. alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Napot. A rendezvény központi helyszíne az Erdei Tornapálya volt, ahol délelőtt 9 órától kezdődött a különböző távú futásokra a regisztráció. A futás mellett a látogatók betekintést nyerhettek a természet világába is.

Dávid Gábor, a magyar fakitermelő válogatott tagja tartott látványos motorfűrészes bemutatót az Erdők Hete rendezvénysorozat keretében az idén is megrendezett NYÍRERDŐ Napon. A rendezvényen részt vevők élőben követhették nyomon a professzionális fakitermelés technikáit és a modern eszközök használatát. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az erdők fenntartható kezelése iránti felelősségre, valamint népszerűsítse a fakitermelő szakmát.

„Ez a fakitermelő bemutató a valós fakitermelési folyamatokon alapul, hiszen az erdőben a favágók hasonló mozdulatokat és tevékenységeket végeznek. Ez a szakma mára nemcsak versenyeken, hanem világbajnokságokon is megmérettetik, és a bemutatót tartó csapat éppen most tért vissza a bécsi világbajnokságról. Itt már minden milliméterre, sőt tizedmilliméterre pontosan van mérve, amit a hétköznapi fakitermelésnél nem szükséges ilyen precízen figyelni. Azonban a versenyeken, a helyezések eldöntése érdekében, rendkívül pontos mérőeszközöket, tolómérőket és lézeres távolságmérőket is használnak”

– mondta el Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatója.

"Vadjaink nyomában!"

Az alapítása 30. évfordulóját idén ünneplő NYÍRERDŐ Zrt. 16. alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Napot szombaton, ahol a látogatókat izgalmas kísérőprogramok várták, melyek minden korosztálynak tartalmas kikapcsolódást nyújtottak. A rendezvény keretében vadászati és méhészeti bemutatók zajlottak, ahol a résztvevők bepillanthattak a természetközeli szakmák mindennapjaiba. Az erdei játszótér és kincstár a legkisebbek számára biztosított szórakozást, míg a „Vadjaink nyomában” című akadályverseny játékos formában ismertette meg a résztvevőket az erdő lakóival. A népművészeti egyesületek standjai szintén sok érdeklődőt vonzottak, bemutatva a hagyományos magyar kézművesség szépségeit és értékeit.

„Már 16 éve szervezzük meg Nyíregyházán az Erdők Hete nyitórendezvényeként a NYÍRERDŐ Családi Napot, amelyre szeretettel várjuk a környékbeli családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt. Számos program hagyományosan minden évben megrendezésre kerül, mint például a madárgyűrűzés és annak bemutatója, amelyek mindig nagy sikert aratnak. Hál’ istennek minden évben sikerül új elemekkel színesíteni a programot. Idén például Lázár Attila, Egerből érkezett népzenész tartott nálunk egy különleges népzenei bemutatót és foglalkozást, gazdagítva ezzel a rendezvényt”

ismertette Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatója.

A NYÍRERDŐ Nap idén is a természetkedvelők mellett minden korosztálynak tartalmas és szórakoztató programokat kínált, amely az erdők és az állatok világának szeretetét hozta közelebb a látogatókhoz. A NYÍRERDŐ rendezvényén fontos szerepet kaptak a gyermekek, hiszen céljuk, hogy már egészen fiatalon megismertessék és megszerettessék velük a természetet. Az óvodások számára meghirdetett Süni-futáson, valamint a 2024 méteres NYÍRERDŐ-futáson több mint 550-en álltak rajthoz. A futóversenyen legtöbb tanulót nevező oktatási intézmény, a Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye 100 ezer forintos fásítási ajándékot kapott. A tombolán az ajándékcsomagok és belépők mellett 10 mázsa tűzifát is kisorsoltak.

Kapcsolódó galéria

Nyírerdő nap 2024