NYÍRSÉG-hír a nemrég befejeződött CIOFF Világkongresszusról

2021. november 5-13. között 17 ország képviseletével rendezte meg a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége Budapesten és Százhalombattán a CIOFF – a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége – Világkonferenciáját. A rendezvény egyben a világszervezet fennállásának 50. évfordulója is volt – tájékoztatta szerkesztőségünket Demarcsek György.

2019-ben a nyíregyházi Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál is elnyerte a CIOFF fesztivál minősítést, így a szervezők – a Nyírség Táncegyüttes táncosai – is meghívást kaptak erre a nagyszabású és impozáns eseményre.

A rendezvény első három napján a CIOFF Youth, a CIOFF ifjúsági tagozatának ülései zajlottak, melyen Nyíregyházáról Grexa Anna és Lakatos Eszter vett részt. Megismerkedtek a szervezet felépítésével, működésével, annak nemzeti szekcióival, és mélyebben is megérthették a CIOFF és az UNESCO közötti szoros kapcsolatot. A szakmai üléseken túl élményprogramokon is részt vehettek a lányok. A RitMusa zenekar koncertje után egymás táncait tanulták a jövő fesztiválszervezői.

A következő napokban a nyíregyházi különítmény kiegészült Krajnyák Petra és Ugyan Dorka, CIOFF Youth tagokkal, illetve Bán Annamáriával és Ugyan Attilával, a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál titkáraival. Míg a felnőttek a szakmai programokon vettek részt, a fiatalok a konferencia résztvevőit segítették.

Hétfőn este elkísérték a csaknem 100 fős küldöttséget a legjobb magyar amatőr táncosok műsorára, kedden délelőtt már az újságírókat, tévéseket kísérték a sajtótájékoztatóra, délután a konferencia résztvevőit a Hagyományok Házába, a nyitó ceremóniára, illetve a Magyar Állami Népi Együttes műsorára. A fantasztikus előadás után pedig egy esti hajókirándulásra a Dunán.

Másnap Százhalombattán folytatódott a konferencia. A lányok számára az volt a legérdekesebb felismerés, hogy a világ számos pontjáról érkezett, sokszor egymás nyelvét sem ismerő embereket mennyire összeköti a művészet szeretete, a hagyományőrzés, a folklórfesztiválok világa.

Nagy élmény volt a szakmai konferencián hallott ötletek, felvetések, tapasztalatok megismerése is, melyek biztos, hogy inspirálják majd a következő Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál szervezését.

A fiatal táncosok számára nagyon megtisztelő és felemelő volt, hogy részt vehettek a világkonferencián, melynek lélekemelő pillanatai mind azt üzenték: a szellemi kulturális örökség nélkületek biztosan nem élhet tovább.