Nyírszőlősi adventi forgatag – Vásár, kézműves foglalkozások és a Mikulás várta a vendégeket

Adventi forgatag, vásár és kézműves foglalkozások várták a nyírszőlősieket hétfő délután. A Téli Varázslat programsorozat keretében több közösségi rendezvényt is szerveznek a városrészben. Ezek közül a legnagyobb a december 19-ei karácsonyi koncert lesz.

Naninski és Figaro is szórakoztatta a gyerekeket a hétfő délutáni nyírszőlősi forgatagon és vásáron. A szőlőskerti iskolába látogatott a Mikulás is, a gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt, és finomabbnál finomabb süteményeket kóstolhattak meg a szülők jóvoltából.

Mi mindig nagyon örülünk ezeknek az összejöveteleknek, rendezvényeknek, ugye volt egy időszak, amikor nem lehetett ezeket megtartani. Az alapítványnak nagyon fontos szerepe van, támogatjuk a rendezvényeket, szeretnénk, hogy a gyerekek meg tudjanak vásárolni mindenféle édességet és játékot. Szülőként pedig azért veszek részt a rendezvényeken, mert ide járt és jelenleg is ide jár a kisfiam az iskolába” – mondta Kónya Tünde, a Gyermekeinkért 16 Alapítvány elnöke.

Intézmények találkozása

A városrész különböző intézményei is találkozhattak a forgatagban, nemcsak az itt tanulók, hanem az óvodások is ellátogattak a szőlőskerti iskolába.

Azt hiszem, 15 éve alakult meg a Közművelődési Színtér, de már előtte is az iskola és óvoda között a karácsonyi ünnepségek és nagyon sok program volt, amin együtt részt vehettünk. Ilyen például a rajzverseny, mesemondó verseny, sportversenyek vagy a juniális, a karácsonyi koncerten és forgatagon is rendszeresen részt vesznek a néptáncosaink” – mesélte az Eszterlánc Északi Óvoda Csillagszem Tagintézménynek a vezetője, Kovács Tiborné.

Középpontban az iskola

Valamennyi kulturális, közösségi program helyszíne a szőlőskerti iskola tornaterme, ennek előnye, hogy sokan megismerhetik az intézményt.

Nagyon fontosnak tartjuk az intézményünkben az adventet, mind a 228 gyerekünknek, a kollégáknak, a gyerekeknek, az óvodásoknak és sok mindenkinek a munkája benne van ebben a mai rendezvényben. Az advent nagyon fontos a mai világban, amikor a gyerekekben a feszültség jelen van, de ezeken a rendezvényeken és a gyertyagyújtásokon is inkább az advent örömét kell, hogy érezzék” – nyilatkozta Tamás Csaba, az Arany János Gimnázium és Általános Iskola Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézmény vezetője.

Téli Varázslat Nyírszőlősön

Korábban volt már asztalitenisz bajnokság, karácsonyi asztaldíszek készítése és mézeskalácssütés is a Téli Varázslat Nyírszőlősön év végi programsorozat keretében. Ezek nyitott programok, a gyerekektől kezdve a fiatalokon át az idősekig mindenkit várnak, a tapasztalat pedig azt mutatja, nagy az érdeklődés a városrész rendezvényei iránt.

Általában az ilyen programokon olyan 500 fő szokott érdeklődni, ez azért kiemelt szám, mert ez egy 200 fős iskola, nem olyan nagy intézmény, de azáltal, hogy bejönnek az érdeklődők, azok a szervezetek, akik szeretnének részesei lenni a programoknak, azáltal a kis tornateremben egy szeget sem lehet leejteni” – mondta Ágoston Ildikó, a Váci Mihály Kulturális Központ Nyírszőlősi Közművelődési Színtér szakmai munkatársa.

December 15-én szépkorúaknak rendeznek karácsonyi ünnepséget, majd december 19-én 16 órától karácsonyi koncertet szerveznek Nyírszőlősön, ez lesz a legnagyobb és egyben utolsó program, szintén itt, a szőlőskerti tagintézményben. Idén nem lesz szilveszteri mulatság az iskolában – tette hozzá Ágoston Ildikó.

Újra lehet találkozni

Az adventi forgatagon óriási volt az érdeklődés, komoly múltja van a programnak a városrészben.

Egy nagyon régi hagyomány újraindításáról van szó, mert 2019-ben volt utoljára karácsonyi forgatag itt, Nyírszőlősön. Sajnos a pandémia miatt az elmúlt években nem lehetett ezt megszervezni, de a létszámon is látszik, hogy mennyire ki volt már éhezve a közösség erre a programra. Valamennyi iskolában működő osztály, intézmények, idősek nappali klubja, az óvoda és a Nyírszőlősben működő szociális intézmények részt vesznek a forgatagban. Mindenki elhozta a portékáját, a cél pedig az, hogy együtt legyünk, és ha itt be tudjuk szerezni az ajándékokat karácsonyra, akkor az már dupla öröm. Jók a programok, jól érezzük magunkat és reméljük, nem lesz ezután semmi, ami miatt meg kell szakítani újra ezt a sorozatot” – nyilatkozta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

A délutáni adventi forgatag és kézműves foglalkozás végén pedig a Mikulás is elhagyta az Arany János Gimnázium és Általános Iskola szőlőskerti tagintézményét.