Nyírszőlősi emlékezés a békediktátumról
Fotó: Trifonov Éva

Nyírszőlős határából helyezték át az iskola mellé azt az emlékkövet, mely tavaly óta méltó hely az emlékezésre, tisztelgés a trianoni békediktátum elszenvedői előtt.

Azok előtt, akik hazátlanok lettek a nagyhatalmak igazságtalan döntése nyomán, akiket elszakítottak a családjuktól, szerelmüktől, akik egyik nap még közel voltak egymáshoz, másnap távol kerültek az otthontól. Így szólt az emlékezés szónoka, az egykori botpaládi gyerek, Tamás Csaba, aki ma a szőlőskerti iskola igazgatója.

„Nyírszőlősben 5 ezer lokálpatrióta lakik, hiszen ennyi Nyírszőlős lakosságának a száma. Nem a külön ünnepségen van itt a hangsúly, hanem több mint 20 évvel ezelőtt dr. Vaczó Sándor főorvos úr állíttatta azt az emlékművet, aminél most itt állunk. Minden esztendőben emlékezünk a trianoni diktátumról, és célunk, hogy begyógyítsuk a sebeket, és az ország egyesüljön a határok fölött. Nyírszőlősben ebben mindenki egyetért, és lélekben itt voltunk, de testben is nagyon sokan. Örülünk annak, hogy talán még a megyében is az első emlékkő, amely itt áll Nyírszőlősben. Tehát ez nem egy kampány, nem a 100 éves évfordulóhoz kapcsolódik, hanem sokkal korábbi. Előtte a szívünkben élt, de most már emlékkő formájában is megemlékezünk” – nyilatkozta Jászai Menyhért alpolgármester.

Kapcsolódó galéria

Trianoni megemlékezés Nyírszőlősön