Nyírszőlősön tartották a II. Népművészeti Fesztivált
Fotó: Szarka Lajos

Második alkalommal szervezte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület a Népművészeti Fesztivált, melyet idén Nyírszőlősön, a Közösségi Parkban rendeztek meg pénteken. A nap folyamán közel 30 kiállítótól voltak mesterségbemutatók, népi kézműves foglalkozások, és a Méhecske Játéktér is elhozta a látogatók örömére a népi játékait.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület különös figyelmet fordított arra, hogy minden korosztály megtalálja a számára legérdekesebb programot, így a II. Népművészeti Fesztivál egyszerre nyújtott szórakozást és tanulási lehetőséget a látogatóknak. Az egész napos fesztivál keretében különféle programokkal várták a látogatókat. Népi kézműves bemutatókat tartottak és hagyományos mesterségeket is kipróbálhattak a résztvevők.

„Az első fesztivál rendkívül nagy siker volt, amelyet Ibrányban rendeztünk meg. Úgy döntöttünk, hogy ebből egy vándorfesztivált szervezünk, és majd meglátjuk, mit hoz a jövő. A mai napon számos kézműves foglalkozás várja az idelátogatókat, akiknek lehetőségük lesz kipróbálni ezeket. Meghívtuk a vármegye többi népművészeti egyesületét is, akik mesterségbemutatókkal készülnek. Az érdeklődőket népi játékok, élőszavas mesemondás és táncház is várja, így garantáltan színes programokban lesz részük” – ismertette Szakady Kincső, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Szakady Kincső arra is kitért, hogy ők egy megyei népművészeti egyesületet működtetnek, ezért úgy gondolják, hogy a fesztivált nem csupán egyetlen helyszínen kell megszervezniük, hanem a vármegye egész területén. Emiatt döntöttek úgy, hogy Nyírszőlőst, a vármegyeszékhelyhez tartozó településrészt választják az idei rendezvény helyszíneként.

„Egy hagyományteremtő folyamatban vagyunk, és nagy örömmel fogadtuk, amikor az egyesület vezetősége megkeresett bennünket azzal az ötlettel, hogy mi lenne, ha egy helyszínt biztosítva megszerveznénk egy vármegyei rendezvényt. Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, és boldogok vagyunk, hogy vármegye népművészeti egyesületeinek seregszemléjét láthatjuk itt. A rengeteg művész képviselteti itt magát, és sok látogatót várunk az egész napos programsorozatra. Izgatottan tekintünk az esemény elé, hiszen meggyőződésünk, hogy a mai nap csak jól sikerülhet. Már hallani az ostorcsattogást is, amely hívja a vendégeket, jelezve, hogy a programok kezdetét veszik” – részletezte Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

A fesztivál megnyitóján részt vett Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, aki köszöntőjében hangsúlyozta, milyen nagy jelentőséggel is bír ez a rendezvény. Kiemelte, hogy az esemény nem csupán a népművészeti értékek bemutatását szolgálja, hanem aktívan hozzájárul a közösségek összetartásához.

„Ha kulturális vagy történelmi örökségről beszélünk, illetve hagyományokról, azt gondolom, fontos kiemelni, hogy a múltunkból fakadó hagyományok, amelyek megjelennek a népművészetben, a néptáncban és a népi mesterségekben, kiemelt jelentőséggel bírnak. Lényeges, hogy ezek a köztudatban éljenek tovább, ezért is örvendetes, hogy vannak olyan civil szervezetek, amelyek ezt a célt szolgálják, és folyamatosan teret adnak ennek a bemutatkozásnak. Például a népművészeti egyesületek rendezvényei is ezt a célt szolgálják. Külön öröm számomra, hogy most itt, Nyírszőlősön lehetünk, ahol sok fiatal és elkötelezett közösségi ember él, akik képesek továbbadni a rengeteg értéket – legyen az akár a beregi keresztszemes hímzés, különböző népi mesterségek, vagy egyszerűen csak hagyományaink megélése –, amelyeket így átadhatunk az utánunk következő generációknak” – osztotta meg gondolatait Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület reményei szerint a fesztivál hosszú távon hozzájárul majd a népi hagyományok továbbörökítéséhez és a közösségi összefogás erősítéséhez a régióban. A szervezők célja, hogy a rendezvény hagyománnyá váljon, és évről évre egyre több érdeklődőt vonzzon a vármegyébe, hogy bemutathassák a nagyközönség számára is a népművészeti értékeket.

 

Kapcsolódó galéria

Népművészeti Fesztivál 2024