Nyugdíjkisokos: mutatjuk, amit az nyugdíjemelésről tudni lehet!
Fotó: Illusztráció

204 ezer forint lesz jövőre az átlagnyugdíj a 15 százalékos emelést követően. Ez az intézkedés az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket is érinti, nagyjából két és fél millió embert – hangzott el az M1-en.

A Híradó által bemutatott Békéscsabán élő Köveskúti házaspár már kiszámolta, hogy nagyjából mennyivel több nyugdíjat kap januárban a 15 százalékos emelésnek köszönhetően, mint amennyit most decemberben utalt át részükre a Magyar Államkincstár. Már azt is eltervezték, hogy a kettőjüknek járó pluszpénzt, a nagyjából 50 ezer forintot mire költik majd.

Alig egy hónapja, november elején jutottak pluszjuttatáshoz az idősek, akkor érkezett ugyanis az újabb nyugdíjemelés, a visszamenőleges nyugdíj-kiegészítéssel és a nyugdíjprémiummal együtt.

Idén összesen 14 százalékkal emelkedett az ellátások összege. A kormány már harmadszorra emelte idén a nyugdíjakat az infláció miatt. Januárban 5, júliusban 3,9, novemberben pedig 4,5 százalékkal nőttek a juttatások. Januártól még ennél is többel, 15 százalékkal emelkednek.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a közösségi oldalán jelentette be az újabb nyugdíjemelést. Az erről szóló rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben.

A nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjemelés nagyon sok anyagi ráfordítást igényel a költségvetéstől. Az emelés 800 milliárd forintba, a megemelt 13. havi juttatás pedig 470 milliárd forintba kerül, ez összesen 1270 milliárd forint pluszpénzt jelent jövőre.

„Az emelt összegű nyugdíjakat már január 12-én a számlájukra megkapják a jogosultak. A jogosultak körébe nemcsak az öregségi nyugdíjasok tartoznak bele, hanem összesen 28-féle nyugdíjszerű ellátásban vagy hasonló ellátásban részesülő jogosult is, mindösszesen két és fél millió ember, tehát Magyarország lakosságának egynegyede örülhet majd januárban a magasabb ellátásnak” – mondta Farkas András nyugdíjszakértő, és hozzátette, ha jövőre 15 százaléknál több lenne az éves infláció, akkor ahogy idén, 2023-ban is lesz pótlólagos nyugdíjemelés.

 

Forrás: hirado.hu