OK Oktatási Központ Nyíregyházán

Az OTP Fáy András Alapítvány által létrehozott OK Projekt már 2014 óta működik a városban és környékén. Munkatársaik mobil eszközparkjukkal iskoláról iskolára járva, az elmúlt két esztendőben mintegy 10 ezer gyermeket oktattak a térségben. Mától azonban már a belvárosban, a Takarékpalota épületében folyik a képzés, melynek célja a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése.

 

Pénzügyi nevelés

 

– Az újabb és újabb generációk számára rendkívül fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy a mindennapi életben hogyan kell gazdálkodni, milyen pénzügyi ismeretekkel kell rendelkezni – fogalmazott Vizi E. Szilveszter, az OTP Fáy András Alapítványának elnöke az oktatási központot megnyitó beszédében.

További képekért kattintson a fotóra!

Elmondta, a világ egyre inkább pénzközpontúvá válik, éppen ezért lényeges, hogy az egyén el tud-e igazodni, tudja-e az életét úgy tervezni, hogy egyrészt a kisközösségnek, másrészt nagyobb közösségnek, amely lehet egy falu, város, vagy városrész, hasznára válhasson.

 

Elkerülni az adósságcsapdát

 

Az Oktatási Központ ünnepélyes megnyitóján dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is jelen volt, aki beszédében hangsúlyozta, a tudatos pénzügyi gondolkodás és nevelés mind a város, mind a lakosság szempontjából nélkülözhetetlen.

– 2010-ben komoly pénzügyi csődhelyzetbe került a város, jó lenne, ha még egyszer nem kerülne oda. Mindezek mellett a devizahitel miatt nyíregyházi családok százai, ezrei kerültek adósságcsapdába, nem kellene ennek még egyszer megtörténnie. Ezért szükséges a pénzügyi-gazdasági oktatás, képzés – mondta.

 

Játszva tanulni

 

– A projekt különlegessége, hogy az intézményben oktató fiatal trénerek a diákokat az őket érdeklő témákon keresztül közelítik meg, illetve inspiratív pedagógiai elemekre épülő újszerű és meggyőző módszerekkel dolgoznak – emelte ki Czeglédi Zsanett, a Nyíregyházi OK Oktatási Központ vezetője.

 

Karrierprogram

 

Ugyan az alapítvány már több éve működtet pályaorientációt és karriertervezést segítő programot, a fiatalok jövőtudatosságának fejlesztése érdekében két évvel ezelőtt elindította átfogó karrierprogramját is. Ennek során a résztvevők szert tehetnek a pályaválasztáshoz szükséges önismeretre, az életvezetésüket segítő önmenedzsmenthez szükséges fogásokat sajátíthatnak el, valamint betekinthetnek a munka világába és az egyes szakmák sajátosságaiba is.

 

Ingyenes képzés

 

A nyíregyházi központban két helyiségben folyik majd az ingyenes pénzügyi-gazdasági képzés, amelyre várják az iskolások jelentkezését 8-tól 18 éves korig.

Piszár Tünde

(Fotó: Trifonov Éva)