Okos tűzoltóruha nyíregyházi diákoktól

A speciális ruhadarab elnyerte a Kutató Diákok Országos Szövetkezetének Nagydíját, valamint második lett a 25. Ifjúsági és Innovációs Tehetségkutató Versenyen is. A fejlesztést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is támogatta.

 

Tenni valami hasznosat

 

Nagy Enikő, a smart kabát egyik alkotójának elmondása szerint szerettek volna valami hasznosat tenni. Egy olyan védelmi rendszert akartak alkotni, amely segítségére lehet a társadalomnak. „Először még nem volt biztos, hogy a tűzoltók számára készül ez a kabát, ami egy életjeleket, életbiztonságot figyelő rendszer lenne. Később jött az ötlet, továbbgondoltuk, végiggondoltuk, hogy ki számára lenne ez igazán hasznos és így esett a tűzoltókra a választásunk.”

 

Életmentő kabát

 

Az okos tűzoltóruha nem véletlenül kapta meg a rangos elismeréseket, ugyanis azzal, hogy alkalmas a hőmérséklet és a pulzus mérésére, továbbá több veszélyes gáz kimutatására, megmentheti viselője életét. – A kabát a beépített érzékelők segítségével, a káreseménytől távol, az érzékelők adatait feldolgozza és egy szerverre juttatja, így elemezhető adatok sorát kapják a szakemberek, amelyből kiderül, hogy a tűzoltók milyen körülmények között dolgoznak – mondja Sivák Levente, a másik alkotó.

 

Ösztöndíjasok

 

– A versenynek komoly presztizse van, ugyanis a két diák egyenként 30 pontot kap, amely beszámít a felsőoktatási felvételibe, továbbá az elismeréshez tizenkét hónapon keresztül ösztöndíj is jár – mondta Zsigó Zsolt felkészítőtanár.

 

Vannak még ötletek

 

A Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola diákjai nem először mutatják meg tehetségüket, már több nemzetközi versenyen is indultak. Elmondták, folytatják a fejlesztőmunkát, így a jövőben további közös projektek várhatók.

Piszár Tünde