Október 16-a az újraélesztés világnapja: a Bemben megmutatják, miért fontos a szakszerű beavatkozás

Ilyenkor szakemberek ezrei hívják fel világszerte a laikusok figyelmét egy esetleges beavatkozás sorsdöntő hatására. Így tesznek a Nyíregyházi Bem József Általános Iskolában is, hiszen az intézmény 2012-től a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája, ahol kiemelt figyelmet fordítanak az egészséggel és az egészség megőrzésével kapcsolatos tudásra.

Kevesen tudják, hogy az újraélesztés szempontjából az első 3-5 perc a legkritikusabb. Hogy percenként 10 százalékkal csökken a beteg túlélési esélye. Hogy a váratlan keringésmegállás  legtöbbször nem a kórházak falai között történik, hanem olyan helyen, ahol laikusok tartózkodnak.  Éppen ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy a nem egészségügyi szakemberek is tudják, mit kell tenni egy estleges tragédia bekövetkeztekor. A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola 2012-ben, a szabolcsi vármegyeszékhelyen elsőként a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája lett. Az eltelt 12 tanévben az oktatásban kiemelt szerephez jutottak a Magyar Vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek. Az ide járó gyermekek már kicsi kortól megtanulják, milyen fontos segíteni másokon, több szülőből pedig rendszeres véradó lett, amióta hangot adnak az intézményben a segítségnyújtás ezen formájának. A diákok területi és vármegyei elsősegélynyújtó versenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el, a bázisiskolai program pedig lehetőséget teremt arra, hogy tanulók, szüleik és pedagógusok a Magyar Vöröskereszt tagjai legyenek. A szülők nem csak az életet adó vérrel, hanem ajándékokkal és tartós élelmiszerrel is folyamatosan segítik a rászoruló családokat. Az Epreskert utcai iskola elkötelezett, hogy nem csak a dolgozók, hanem tanulók is kellő ismerettel rendelkezzenek ahhoz, hogy megfelelő segítséget tudjanak nyújtani a rászoruló embertársaiknak. Programjaik során is, fontos szerepet tulajdonítanak annak, hogy minden lehetőséget megragadjanak az ismeretek átadására, azok gyakorlására. Az iskolában szükség esetére defibrillátor is rendelkezésre áll.

Október 16-án, az ÚJRAÉLESZTÉS VILÁGNAPJÁN 8 és 16 óra között alapfokú újraélesztési és elsősegélynyújtási oktatást és bemutatót szervez az  iskola a tornacsarnokában. Az eseményen részt vesznek a MESZK  (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) és a  Nyíregyházi SZC Zay Anna Technikum és Kollégium szakemberei. A Bem célja, hogy a nap programjaival még erőteljesebben  felhívják tanulóik és embertársaik figyelmét arra, hogy a gyors és hatékony segítség életet menthet. Az oktatáson részt vehetnek a tanulókon és a pedagógusokon kívül az érdeklődő szülők is.

 Szerkesztőségünket Dr. Baloghné Mester Éva igazgató tájékoztatta az eseményről.