hirdetés
Az őszi-téli időszakban ellepik a zöldséges standokat a sütőtökök. Bár a fajtától is függ. hogy mikor érik be a betakarításra, de általában októberben „éli virágkorát”.
Számtalan módon el lehet készíteni, csinálhatunk belőle levest, lasagne-t, vagy akár palacsintát is. Tököt azonban nemcsak az íze miatt ajánlott fogyasztani, hanem mert rengeteg tápanyagot, vitamint és rostot is tartalmaz.
-A benne található két legfontosabb vitamin az A- és C-vitamin. Utóbbi segíti immunrendszerünket, és a betegségek legyőzésében is fontos szerepet játszik. A sütőtökben található béta-karotin alakul szervezetünkben A-vitaminná, ez szintén segít a fertőzések leküzdésében, emellett látásunk egészségében is kulcsszerepet játszik. A sütőtöknek a magja és olaja is rendkívül értékes. A tökmagolaj segít a prosztatamegnagyobbodás megelőzésében és gazdag fitoösztrogénekben, melyekkel a magas vérnyomás kialakulásának kockázata csökkenthető- írja a vaol.hu.
Egyszerű sütőtökkrémleves recept:
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- alaplé
- 2 ek olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 ml főzőtejszín
- só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, a magos részét kikaparjuk, felszeleteljük, majd sütőben megpirítjuk
- A 2 leveskockából odatesszük főni az alaplevünket.
- Leveskockából odatesszük főni az alaplevet
- A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, megpirítjuk olajon, majd hozzáadjuk a sütőtököt.
- Hozzáöntjük az alaplevet, majd a főzőtejszínt.
- Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük
- Összeforraljuk 3-4 perc alatt
- Levesszük a tűzről, botmixerrel összepürésítjük, majd még 2 percre visszatesszük főni