Olcsóbb lesz jogosítványt szerezni -  20 év alatt

 Az Emberi Erõforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelõs Államtitkárságától megtudtuk, az ingyenessé válás azt jelenti, hogy „B” kategóriás közúti jármûvezetõi engedély megszerzéséhez – 25 ezer forintos értékhatárig – teljes mértékben visszatéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga árát, így sokkal többen juthatnak majd olcsóbb jogosítványhoz. A vizsga díja egyébként jelenleg 4600 forint. Ennél valamelyest drágább, körülbelül 15–25 ezer forintos tétel a tanfolyamon való részvétel, ez azonban függ attól, hogy melyik autósiskolát választjuk.

 

CSAK HÚSZ ÉV ALATT


A tájékoztatás során kiderült, a visszatérítés azoknak jár majd, akik a sikeres vizsga letételének napján még nem töltötték be a 20. életévüket.

 

EGYRE TÖBBEN VIZSGÁZNAK

 

Kérdésre válaszolva az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelõs Államtitkársága elmondta, 2016-ban közel 50 ezer fõ, 20. életévét még be nem töltött tanuló kísérelt meg közlekedési alapismeretek vizsgát tenni, és folyamatosan növekvõ tendencia figyelhetõ meg.

 

AKÁR ELEKTRONIKUSAN IS

 

Az utólagos visszatérítést várhatóan az Új Nemzedék Központ a Magyar Államkincstárral együttmûködésben fogja végezni. A kérelem benyújtására elektronikus úton is lesz lehetõség. Mint megtudtuk, 2018-ban és 2019-ben 1,7-1,7 milliárd forintot különít el a kormány a támogatásra.

(Szerző: Bruszel Dóra)