Olvasókat és írókat is vár az egyéves hellonyiregyhaza.hu

 Épp ezért a fõcím: az olvasók mellett (diák)újságírókat, vagy versben, képben megnyilvánulni vágyókat is szívesen fogadnak az oldalnál, melynek elsõ egy évérõl a szerkesztõk, alkotók közül vallanak néhányan. S aki kapcsolódni szeretne az egyre „menõbb” portálhoz, itt bármikor megteheti: info@hello­nyiregy­haza.hu. Kellemes böngészést! (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. május 5-ei számában)

TELE VAGYUNK TERVEKKEL!

Elsõ lépések, számos nyíregyházi esemény, rengeteg új barát, sok száz újságcikk, több ezer fénykép, közel félmillió oldalmegtekintés, milliónyi élmény... és még sorolhatnám mennyi minden történt az elmúlt egy évben a hellonyiregyhaza.hu életében. De ez még csak a kezdet volt! Következik a második év legalább ennyi mosollyal, izgalommal és persze munkával.

Ha az elmúlt egy évre gondolok, hirtelen annyi emlék tör elõ belõlem, hogy azt sem tudom, mivel kezdjem. Talán az elején érdemes, mikor megkaptam az új feladatom. Izgatott voltam, mint minden új kihívás elõtt. Mindegy, hogy mennyi munkával jár, és hány éjszakát forgolódok álmatlanul az ágyban, mert a gondolataim és ötleteim nem hagynak aludni, elönt az adrenalin és csinálom. Így történt ez most is...

Nincs lehetetlen...

Lehetetlen nincs, csak tehetetlen – mondta mindig nagymamám. Tehát a feladatot megkaptam és fejest ugrottam az ismeretlenbe. Az oldal fejlesztése folyamatban volt, felkerestem az iskolákat azzal, hogy a városnak lesz egy új, fiataloknak szóló weboldala, ahová szeretnénk, ha küldenének anyagokat tehetséges fiatalokról, iskolai eseményekrõl, elnyert díjakról, osztálykirándulásokról, sportnapokról és mindenrõl, ami a diákságot érinti. A célunk az volt, hogy egy olyan közösségi teret hozzunk létre, ahol megismerhetik egymást a fiatalok, illetve az iskolákat is, akár ezzel megkönnyítve a továbbtanulást. A vezetõktõl azt kértük, jelöljenek ki kapcsolattartókat, akikkel folyamatosan tudunk egyeztetni. Én egy pillanatig sem kételkedtem a megvalósulásában. Addig megyünk, és addig csináljuk, míg végül úgyis sikerül! Ez nem lehet másképp! Drága nagymamám is mindig azt mondja, ha bizonytalanul állok egy feladat elé: lehetetlen nincs, csak tehetetlen! És milyen igaz!

Van a fiatalokban erõ

A következõ állomás az volt, mikor a diákokat kerestem meg az iskolákban azzal a lehetõséggel, hogy csatlakozzanak csapatunkhoz (aki akkor még csak Farkas Fanni és én voltam) és írjanak, fotózzanak és küldjék el nekünk e-mailben, mi pedig, ha elindul az oldal, megjelentetjük ott. A toborzásom alkalmával a tanárok is kétkedve néztek. Milyen kis naiv vagyok, ha azt gondolom, hogy ezek a mai fiatalok akár a kisujjukat is megmozdítják. De egy év távlatából kijelenthetem, hogy igenis van motiváció a „mai” nyíregyházi fiatalokban, és ha megtalálják a megfelelõ célt, tesznek is az eléréséért!

Az oldal és a rendezvény nem ugyanaz

Elérkezett a várva várt pillanat, 2016 tavaszán elrajtolt az oldal és hol is debütálhatott volna máshol, mint a „Helló, Nyíregyháza” városi nagyrendezvényen. A nevét igaz a rendezvényrõl kapta, de sokan nem tudták, hogy ez teljesen elkülönül az eseménytõl. (Remélhetõleg mára már mindenki tudja...) Egész nap fotóztunk és forgattunk, folyamatosan töltöttük fel a nap eseményeit és izgatottan figyeltük a nézettségmérõt. Szerencsére gyorsan emelkedtek a számok, így újabb lendületet kapott kis csapatunk. A velünk „dolgozó” diákok is egyre lelkesebbek lettek, így egyre gyakrabban küldték cikkeiket. Néhányan már külön kérték, hogy suli után hadd jöjjenek be hozzám tanulni, hogy kicsit újságírósabban írjanak. Az iskolák kapcsolattartói is küldték az eseményekrõl az anyagokat és néhány hónap alatt már az egész világról kattintottak oldalunkra.

Városi támogatás

Nagyon sok támogatást és segítséget kaptunk a városvezetéstõl is, dr. Ulrich Attila alpolgármester folyamatosan nyomon követi nemcsak a fiatalok sorsát a városban, hanem az oldalunkét is. Bármilyen kéréssel fordulhattunk hozzá, õ támogatott bennünket. Folyamatosan egyeztettünk a diákság észrevételeirõl, javaslatairól és minden esetben pozitív visszajelzést kaptunk. Nagyon sok közös tervünk van a jövõt illetõen.

Közös úton a terekkel

Kiemelkedõen jó az együttmûködés a három nyíregyházi közösségi térrel is. A KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesülettel, a Mustárházzal és az Új Nemzedék Nyíregyházi Közösségi Térrel. Vezetõik mindig, mindenben azonnal állnak a rendelkezésünkre. Ez azért is fontos számunkra, mert õk már sok fiatallal kapcsolatban állnak, így könnyebb nekünk is elérni õket. Számos rendezvényen támogattuk egymást. Például a közös „Pokémonvadászaton” és az „Idézõk könyvtára” címû rendezvényen.

Újra diák lehetek...

Az elmúlt egy évben teljesen részese lehettem a diákéletnek és erre büszke vagyok. Nagy élmény volt ott lenni az elsõ Városi verébavatón, az elsõ Diákparlamenten, az iskolák rendezvényein, együtt izgulni a LIKE 2 tehetségkutató versenyen a fiatalokkal, átélni több kiemelkedõ lánykérést, összekovácsolni diákokból és tanárokból álló kis csapatom, akiknek köszönöm a közös munkát és kitartást, de a legjobb érzés talán az, hogy nyugodt vagyok a jövõt illetõen. Nagyon sok tehetséges fiatal él Nyíregyházán és általuk én is újra diák lehetek!

Kanócz Rita, szerkesztõ

MIÉRT IS JÓ ITT „DOLGOZNI"?

Mert lehetõséget ad, hogy a fiatal tehetséges írók megjeleníthessék irományaikat és fejleszthessék írói képességeiket egy nagyszerû, összetartó, hangulatos csapatban. Így tudnám összefoglalni röviden és tömören. Büszkén mondhatom, hogy én alapító tagja vagyok a diákok közül a weblapnak, hiszen elsõ alkalommal csaptam le a lehetõségre az iskolában tartott toborzás után. Mindig is szerettem írni, több rangos versenyt nyertem már. Az írásmódomon kicsit változtattunk, iskola után, délutánonként szívesen mentem be a Nyíregyházi Televízió szerkesztõségébe Kanócz Ritához, aki segített kicsit újságírói szemmel nézni az eseményeket. Az elsõ komolyabb „bevetésem” a SóstóFeszt volt, ott már egyedül csináltam az interjúkat, miközben Tamás Mercédesz fotózott. Igazi nagy élmény volt, mert késõbb mindenki gratulált az ismerõseim közül. Neked is ajánlom a hellonyiregyhaza.hu-val való együttmûködést. Legyél te is fiatal!

Rónai Krisztián, Kölcsey Ferenc Gimnázium

DORINA: SZÍVESEN FOGADJÁK

A hellonyiregyhaza.hu egy olyan oldal, ami szívesen fogadja a motivált fiatalokat, hogy írásaikat, gondolataikat megoszthassák másokkal. Ez a lehetõség számomra nagyon sokat jelent, hogy velük dolgozhatok. A legemlékezetesebb esemény az elmúlt egy évben az volt, amikor interjút készíthettem Szabó Zsófival. De az is nagyszerû érzés volt, mikor Nyíregyházáról jelent meg alkotásom, vagy mikor tehetséges balett-táncos barátnõmmel készítettem anyagot. Beszámoltam a verébtábori élményeimrõl és a tavalyi kölcseys verébavatóról, amely egyben életem elsõ verébavatója volt. Az oldalt sok látogató nézi, és egyre népszerûbbé válik a kamaszok körében, hisz kortársaik cikkeit, verseit olvassák. Nagyon szívesen írok a hellonyir­egyhaza.hu-ra, és remélem, lesz rá még lehetõségem.

Gönczi Dorina, Kölcsey Ferenc Gimnázium

TÉR A TEHETSÉGEKNEK

A hellonyiregyhaza.hu újságírója, fotósa Farkas Fanni a fiatal generációt megszólító oldal indulása elõtt csöppent bele az újságírásba, így számára külön nagy jelentõséggel bír az egyéves születésnap. – Nagyon furcsa érzés ez számomra, hiszen pályakezdõként a legelejétõl benne voltam ebben az egészben. Együtt álmodtuk meg, hogy milyen rovatok kerüljenek az oldalra, miként épüljön fel, milyen dizájn domináljon benne. Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen fiatalon egy nagyszerû és tapasztalt csapat tagja lehetek. Az elmúlt egy év nagyon tartalmasan telt, rengeteg egyedülálló programon vettünk részt, és a nyíregyházi iskolák is egyre nyitottabbak felénk, amit külön köszönünk nekik – mondta Farkas Fanni.

A hellonyiregyhaza.hu oldal kiemelt figyelmet fordít a tehetséges fiatalokra, számos nyíregyházi diákkal készült már interjú a felületre egy-egy versenyeredmény kapcsán. – Eleinte nehéz volt megtalálni a kiemelkedõ versenyeredményekkel rendelkezõ fiatalokat, böngészgettem az iskolák honlapjait és közösségi oldalaikat, így jutottam el a megfelelõ személyekig. Nagyon fontos számomra ez a kezdeményezés, hiszen úgy gondolom, a tanulmányi, mûvészeti, sport- és egyéb területeken tehetséges fiataloknak szükségük van egy olyan felületre, ahol középpontba kerülnek eredményeik. Az idõ múlásával erre kezdett kialakulni az igény, így az elmúlt hónapokban már egyre több olyan üzenetet kapok a tanároktól, oktatóktól, sõt olykor a diákoktól is, hogy sikereikrõl szeretnének beszámolni nekünk – árulta el Fanni.

DIÁKFOTÓS: FUTÓTŰZKÉNT TERJEDT A HÍRE

A hellonyiregyhaza.hu weblapról és annak lehetõségérõl, hogy diákfotósként megjelenhetnek a képeim az oldalon, az osztálytársaimtól értesültem tavaly, szinte futótûzként terjedt a híre és csatlakozott mindenki, akiben van egy kis kreativitás. Nagyon régóta fényképezek, több versenyt nyertem már és nagyszerû lehetõségnek tartom, hogy a diákság megmutathatja azt az oldalát, amiben kiemelkedõ és tehetséges. Nekem ez a fotózás. Korábban nem volt olyan nyíregyházi felület, amelyen felhívhatták volna magukra a figyelmet a fiatalok, de most már van. Az elsõ perctõl részese vagyok a hello­nyiregyhaza.hu csapatának és ezt boldogan mondhatom, hiszen az ismerõseim, barátaim mind nézik az oldalt és figyelemmel követik az ott megjelenõ eseményeket. Sok rendezvényre eljuthattam az oldalnak köszönhetõen és remélem, sokáig fog ilyen sikeresen mûködni. Még sok száz, boldog születésnapot kívánok hellonyiregyhaza.hu!

Tamás Mercédesz, Kölcsey Ferenc Gimnázium

Felnõttszemmel: nagyszerû!

Kicsit több mint egy évvel ezelõtt keresett meg Kanócz Rita, hogy egy új, középiskolásokat megcélzó portál indításán munkálkodnak és szeretnék ehhez a diákjaink segítségét kérni. Biztos voltam benne, hogy iskolánkban, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban tanuló diákok elég ügyesek és sokszínûek ahhoz, hogy nyugodt szívvel vállaljam az összekötõ szerepét. Ez az oldal, a hello­nyir­egy­haza.hu volt. A célokkal könnyû volt egyetérteni, Rita lelkesedése pedig garancia volt a sikerre. Mi csak profitálhattunk az elmúlt évbõl, hiszen minden ötletünket tárt karokkal fogadták, legyen az Bodó Boglárka fotóinak bemutatása, a „Határtalanul” pályázat sikere, a kirándulások élménybeszámolói, Hegyes Dóra olasz nyelvi OKTV sikere, az iskola 40 éves jubileumi ünnepségsorozata, a Bûvösvölgyben tett látogatás, a kézilabdásaink diákolimpiai bronzérme, a versenyeken sikeresen szereplõ diákjaink vagy akár az én Tündérkönyvtárosi címem. Nagyszerû ez az oldal, hiszen bárhol dokumentálható vele a diákjaink, iskolánk sikere adathordozók nélkül. Szóval, boldog születésnapot hellonyiregyhaza.hu!

Cserlakiné Hagymássy Krisztina, Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium
 

HONNAN NÉZTÉK AZ OLDALT?