Olvasópróba – Megtartották a Játszd újra, Sam! első próbáját

Hamarosan a Krúdy Kamara színpadán láthatják majd a nézők Woody Allen klasszikus vígjátékát, a Játszd újra, Sam!-et, melynek első olvasópróbáját szeptember 2-án tartották a Móricz Zsigmond Színházban. A darab rendezője, Rák Zoltán és színművészei mindent megtesznek, hogy a darab készen álljon az októberi bemutatóra.

Filmes ábrándok a színpadon

Megtartották a Játszd újra, Sam! című előadás olvasópróbáját. Woody Allen keserédes vígjátékát Rák Zoltán, a teátrum színművészének rendezésében láthatják majd a nézők, akik most megtudhatják, hogyan legyünk képesek akkor is nevetni, amikor az életünk válságba kerül. Woody Allen klasszikus darabját 1969-ben mutatták be először, majd film is készült belőle. Rák Zoltán elmondta: melyik változatot viszik majd színpadra.

Valahol a kettő között, tehát a filmes változat is benne van, de abszolút színpadra képzeltük el, hogy mégiscsak a nézőkhöz ilyen értelemben is közelebb legyen. Bár nagyon áthatja a film minden tekintetben, mivel filmes ábrándokról szól az egész előadás – fejtette ki a rendező.

Sok mindennek kell eleget tenni

Az olvasópróbákat követik a rendes színpadi próbák és sok gyakorlás, szövegtanulás. Megesik azonban, hogy a színészek nem találkoztak még egy adott darabbal, ilyenkor meglepetés számukra a forgatókönyv, melyet az olvasópróbán végre megismerhetnek. A rendező elárulta: sokat számít ez az első próba.

Abszolút felvezeti, általában a színészek még nem ismerik ilyenkor a darabot, lehet, hogy hallottak már róla, de nem olvasták a forgatókönyvet vagy nem játszottak benne. Itt szembesülnek először azzal, mi lesz, és hogy mi lesz a szerepük. Ez főleg talán miattuk van, hiszen a rendező, tervezők ilyenkor már abszolút ismerik az előadást. Ezután tartunk még egy visszaolvasó próbát is, ahol még egyszer elolvassák a forgatókönyvet a színészek, majd szépen lassan beül az emberbe az egész és utána mehetünk színpadra – folytatta Rák Zoltán, aki szerint egy darabnál a színészek válogatása is rendkívül fontos, ugyanis sokat számít, kire illik egy adott szerep. A színházban erre mindig odafigyelnek, és mint megtudtuk: alapos előkészületeket, tervezést igényel a művészek kiválasztása is.

Ez sok összetevőből áll, egy egész éves munkafolyamatról van szó, hogy kiderüljön, ki miben lesz jelen, de arra mindig nagyon figyelnek, melyik színésznek milyen szereptípus való, vagy mit lenne fontos játszania a fejlődése szempontjából – magyarázta el a rendező.

A színészekre, tervezőkre, technikusokra még sok feladat vár a bemutatóig. A Játszd újra, Sam! október 11-én 19:30-tól debütál majd a Krúdy Kamarában, ahol bárki, aki még nem látta Woody Allen nagy sikerű darabját, az most megtekintheti.