Ön is elkészítené a Város Tortáját? Íme, az almás áfonyás puliszka torta receptje!
Fotó: Trifonov Éva

hirdetés

Nyíregyháza minden idők legnagyobb várostortájának receptúrája, Kollonay István mestercukrász ajánlásával!

A hagyományokat folytatva, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikum tanulói idén is megsütötték a város tortáját a Városnapok rendezvényre. A 3500 szeletes süteményhez, többek között 100 kilogramm almát, 1400 darab tojást, 80 kilogramm cukrot, illetve 60 kilogramm lisztet és kukoricadarát dolgoztak fel a szorgos sipkays kezek. A cukrászati különlegesség hatalmas sikert aratott a Kossuth téren, több ezren gyűltek össze, hogy megkóstolhassák a Város Tortáját.

Most pedig eláruljuk Önöknek, hogyan készíthető el az almás áfonyás puliszka torta!

Almás áfonyás puliszka torta

Alsó lap 

tojás                     6 db 
cukor                   120 g
kukorica liszt       20 g
Bl 55 finomliszt   100 gr 
sütőpor                4 g
darált dió             50 g
őrölt fahéj             8 g
reszelt citromhéj   1 db 

Szóráshoz   

hámozott alma kocka 5x5 mm-es    100 g
aszalt vörösáfonya                            40 g

Tojás fehérjét habbá verjük a cukorral (cukrot akkor tesszük bele mikor már hab szerű lesz).

Hozzátesszük a tojás sárgáját és egy kicsit tovább verjük habverő géppel.

Fakanállal belekeverjük sütőport, őrölt fahéj, darált dió a liszt és a kukorica lisz, reszelt citromhéj keverékét.

Lapnak kenjük.

Tetejét almakockával aszalt áfonyával szórjuk.

Sütés 180C°-on .

Puliszkás második lap 

vaj vagy sütőmargarin      150 g
porcukor                           75  g
kristály cukor                    70 g 
vanília cukor                      5 g
tojás sárga                         3 db 
tojás fehérje                       3 db 
citromhéj                            1 db
liszt                                    240 g
reszelt tisztított  sárgarépa 120 g
kihűlt főtt puliszka             (120 gr finom kukorica dara,1 nagy csipet só, víz 320 g )

vajat  a porcukorral habosíjuk hozzáadjuk a tojás sárgáját is és tovább kevertetjük. 

Citromhéjat és a hűlt áttört puliszkát simára kavarjuk vele és belekeverjük.

Félre tesszük.

Tojás fehérjét habbá verjük a cukorral, vanília cukorral  (cukrot akkor tesszük bele mikor már hab szerű lesz).

Kettőt kíméletesen összekeverjük. 

Bekeverjük kíméletesen  a lisztet amibe a reszelt sárgarépát elkevertük.

Lapnak kenjük.

Sütés 170 C°-on tű próbáig .

Alsó töltelék 

alma nektár               500 g 
alma kompót püré     120 g ( Botmixerrel vagy szitán áttörve )
búza keményitő por   60-70 g
aszalt vörös áfonya    40 g 

Kevés almanektárral feloldjuk a keményitó port.

A többi almanektárt feltesszük főni.

Mikor forr, besűrítjük a keményítő poros oldattal  és belekeverjük az alma pürét és az aszalt áfonyát.

A két lapot kehülés után rögtön összeöltjük.

Pihentetjük.

Krém

Tej                               550 g 
vaníliás pudingpor        60 g
vanília cukor                 50 g
cukor                            120 g
fehér csokoládé             120 g
vaj                                 200 g
citromlé                         1-2 db
apróra reszelt citromhéj 1 db
piros színező  

Tej egy kevés részével elkavarjuk a vaníliás pudingport.

A többi tejet feltesszük főni és beletesszük a vanília cukrot és a cukrot 
Mikor forr besűrítjük.

100 grammot félreteszünk a tejszínhab dúsítására.

Még melegen belekeverjük a fehér csokoládét, citromlevet és a reszelt citromhéjat.

Langyos állapotába kikeverjük a vajjal és beállítjuk a színét.

A fele krémet rátesszük és elkenjük a tetején.

DermeszCjük .

Csokoládé réteg 

valódi csokoládé 140 g

Rákenjük a langyosra olvasztott valódi csokoládét.

Dermesztjük.

Rákenjük a krém második felét.

Fésűs habkártyával mintázzuk.

Dermesztés.

Forró vízbe mártott késsel tortaszelet alakúra  szeleteljük.

Tetejére csillagcsöves nyomozáskból tejszínhab krémmel díszítjük.

Tejszínhabkrém 

Meghagyott krém alap                       100 g
Felvert cukrozott vaníliás tejszínhab  150 g

Félbe vágott vörösáfonyás krémmel töltött Néró teasüteménnyel díszítsük.

Néró teasütemény (díszítéshez)
75 gr vaj vagy sütőmargarin    75 g 
75 porcukor                             75 g
citromhéj                                 ½ db 
tojás sárga                                3 db
BL 55 finomliszt                        125 g 
vörös áfonya dzsem 

Vajat a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojás sárgát és habosra keverjük.

Kíméletesen belekeverjük a lisztet.

Simacsöves nyomozáskból formázzuk. 

Sütés: 180 C°-on 

Töltés vörös áfonya dzsemmel.

Pihentetés.

Félbevágva használjuk fel.

 

Mindenkinek kellemes sütési pillanatokat, és jó étvágyat kívánunk!