Ön szerint hogyan lehet megelőzni a vízi baleseteket és tragédiákat?
Ön szerint hogyan lehet megelőzni a vízi baleseteket és tragédiákat?

Kezdenek felmelegedni természetes vizeink, egyre többen vannak a strandokon.

Jó látni, hogy mennyire élvezik az emberek a fürdést, de riasztó, milyen veszélyesen viselkednek egyesek. Ne kockáztassa az üdülés, kikapcsolódás élményét azzal, hogy nem figyel a testi épségére: legyen felelősségteljes a vízben és a parton is egyaránt!

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesületének oldalán jelent meg néhány tipp azzal kapcsolatban, hogyan előzhetők meg a balesetek.

Mindenki hallott már róla, hogy felhevült testtel nem szabad a vízbe menni, mégis sokan beszaladnak, beugranak anélkül, hogy előtte bevizeznék magukat, és fokozatosan mennének be a vízbe. Ez különösen veszélyes most, hogy a szabadvizeink csak az elmúlt hetekben kezdtek el felmelegedni. Amikor már 24-25 fokos lesz tavaink vízhőmérséklete, akkor is meg lehet halni hirtelen szívhalálban (akár tizen-huszonévesen is), ha az ember felhevült testtel megy be a vízbe, vagy beugrik egy vízibicikliről.

Mindig kijelölt fürdőhelyen strandoljon! Többször kellett holttesteket kiemelnünk olyan területekről, ahol tilos fürdeni.

Tele hassal nem szabad vízbe menni! Ebéd vagy egy kiadós reggeli után tartózkodjon a parton legalább két órán át.

Az alkoholfogyasztás vagy más bódítószerek használata után ne menjen a vízbe addig, amíg el nem múlik a hatásuk.

hirado.hu