Önkéntesek jelentkezését várják

Magyarországon 2005-től már nem soroznak be katonákat, a Magyar Haderő tagjai önkéntes vállalás alapján kerülhetnek a szervezetbe. A szerződéses katonai szolgálat, egy mindennapos, 8 órás feladatkört jelent. A szolgálatra azok a büntetlen előéletű, 18. életévüket betöltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik Magyarországon állandó lakhellyel rendelkeznek. Mindezen kívül egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálaton is részt kell venniük. A szolgálat másik formája a tartalékosok, akik ugyancsak önként jelentkezéssel kerülhetnek a Hadsereg kötelékébe. A szerződéses katonákkal szemben azonban rájuk csak rendkívüli állapotban és megelőző védelmi helyzetben van szükség. Általában civil munkahelyen dolgoznak, viszont rendelkezésre kell állniuk.

 

Kiszámítható életpálya

 

– A katonai szolgálat kiszámíthatósága miatt igen vonzó. A végzettek kezdő fizetése nettó 105 ezer forint. Ez az összeg altiszt esetében 150 ezer forintot, főiskolát végzett tiszt esetében pedig 200 ezer forintot jelent. Nyíregyházán, a Bessenyei téren található toborzóirodában személyesen lehet jelentkezni azoknak, akik szeretnék a katonai pályát hivatásukká választani – mondta Sille Árpád, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Nyíregyházi Irodájának vezetője.

 

Katonaképzés két helyen

 

A katonai pálya iránt érdeklődők két érettségire épülő képzés közül választhatnak. Az Altiszti Akadémia kétéves nappali tagozatos képzésére angol alapfokú nyelvvizsgával lehet jelentkezni. A végzett fiatalok számára a Honvédség munkalehetőséget biztosít. A tisztképzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvéd- és Hadtudományképző Karán folyik. Ide már középfokú nyelvvizsgával rendelkező fiatalok jelentkezését várják 2016. február 15-éig. A felvételi része egy speciális alkalmassági vizsgálat, amely egészségügyi, fizikai és pszichikai elemekből áll.

Piszár Tünde

(Fotó: honvedelem.hu)