Önkormányzati ciklusokon átívelõ fejlesztések

Az önkormányzati ciklus szeptember 30-ig tart, az új ötéves periódus október 1-vel kezdõdik. Idõközben azonban – az EU parlamenti választásokkal egy idõben – lezajlott a helyhatósági választás, mely során megerõsítették a jelenlegi városvezetést a nyíregyháziak. Az új közgyûlés alakuló ülését a törvény szerint október 16-ig kell megtartani. A nyár végéhez közeledve néhány aktuális és fontos kérdés áttekintésére kértük dr. Kovács Ferenc polgármestert.

 

–  Elõször is nagyon nagy köszönet a bizalomért, amit a városvezetés kapott, sorozatban negyedszer Nyíregyházán. Ez óriási dolog és vállaljuk azt a felelõsséget, amivel ez a feladat jár. Nemcsak azért nem lesz éles határvonal, mert a városvezetés marad, hanem mert nagyon sok dolog van folyamatban, amit nem lehet és nem is lenne szabad szeptember végével lezárni. Ugyanakkor van egy szokásom, hogy az alakuló közgyûlésen mindig megfogalmazom, mit gondolok a következõ 5 éves ciklus legfontosabb feladatának. Ezt most is így tervezem, azzal persze, hogy az elmúlt fél évtized arra tanított bennünket, a Covid járvány, majd a háború, az energiaválság, hogy kiszámíthatatlan az élet, és olyan helyzetek jöhetnek, amikre nem is gondoltunk.

 

Összefüggõ stratégiai fejlesztések

–  Nézzünk egy példát arra, hogy folytatódik sok minden, amit korábban elkezdtünk: a tavasszal indított, jelentõs útfelújítási csomag újabb elemei valósulnak most meg, de tekintsük az egészet távolabbról. A közúti infrastruktúra fejlesztése az elmúlt bõ 10 évünket meghatározta és meg fogja még a következõ 5 évet is, mert sok tennivalónk van minden területen. A nagy stratégiai útfejlesztések közé sorolom a város külsõ körgyûrûjének a bezárását Nyírszõlõstõl Nyírturáig, aminek folyik a tervezése. Fontos az intermodális csomópont, amihez már engedélyes tervekkel is rendelkezünk. Ez konkrétan a vasútállomás átépítését jelenti úgy, hogy ott buszközlekedés is legyen, földalatti parkolóhelyekkel, ahonnan fel lehet jutni a vágányokhoz, és a kerékpárutat is ehhez csatlakoztatjuk – ettõl intermodális. Mindez illeszkedik ahhoz, hogy a nagykörutat a vasútállomástól bezártuk, így kész a város belsõ körgyûrûje. Szintén folyik a tervezés a Tokaji úti aluljárónál, ami ugyancsak nagyon bonyolult, hiszen a 100-as vasúti fõvonal fejlesztésével is összhangba kell hozni. Az ipari park fejlesztése a közúti infrastruktúrával szintén illeszkedik a Nyíregyháza–Debrecen közötti négyes fõút négynyomúsításához, amik idõben elnyújtják ugyan a beruházást, de annál nagyobb hasznot is hoznak a városnak.

 

Újabb 4 utca

– Ugyanakkor továbbra is nagyon sok földút van – de ez egy másik kategória, és számtalan olyan leromlott utunk, amit fel kell újítani. Ezek egy részét vettük elõ tavasszal, külön kiemelném az Ószõlõ, Fürdõ, Berenát utcákat. Ez folytatódik, az iskolakezdésre szeretnénk az Árok és az Ér utcát rendbe hozni, valamint a Moszkva és Árpád utcákat. Ezek gyakorlatilag már folyamatban vannak.  

 

TOP Plusz források

– Kicsit elõre tekintve: a TOP Plusz az a következõ nagy EU-s pályázat, amibõl Nyíregyháza a megyei jogú városok között a legnagyobb keretet, 53 és fél milliárdot kap dedikált forrásként. Annak jelentõs részét, több mint 10 milliárd forintot a közúti infrastruktúra fejlesztésére szánunk. Remélem, a tervezési munkák már az idén elindulhatnak. Van egy másik csomag, ami egy korábbi ciklusra mutat vissza, amikor az intézményfelújítások – az óvodák, bölcsõdék, iskolák, szociális intézmények – voltak fókuszban. Annak következõ lépése lenne egy 6 milliárdos program, 6 pályázattal, aminek részeként gondolunk a megújuló energiára, sok napelemet is tervezünk. Remélem, a támogatási szerzõdéseket a közeljövõben alá tudjuk írni, utána indulhat a közbeszerzési eljárás a tervezésre, majd a kivitelezésre. Tehát látszik, hogy nem szabad és nem is lehet választási ciklusokban gondolkozni, hiszen az élet nem ehhez igazodik, és vannak olyan fejlesztések, amiket egy cikluson belül nem is lehet megvalósítani. A nagykörút bezárása például több mint 7 éves folyamat volt.

 

Határokon átívelõ partnerségek

–  Még egy jó példa a stratégiai gondolkodásra és a partnerségre a Kassával közös Interreg programunk, melynek központjában a csapadékvíz-elvezetés áll. Az elmúlt két évben nem érkeztek az országba EU források, de a közvetlen brüsszeli források és az interregionális pályázatok mûködtek, és mi ezt nagyon jól kihasználtuk. Felépítettünk egy szervezetet, ami jelentõs eredményeket hozott már eddig is. A Talent Magnet projektünk például a tehetséggondozásról, a fiatalok itthon tartásáról szólt úgy, hogy a tagok kérésére mi lettünk a konzorciumi vezetõk, pedig Svédországtól Görögországig 10 partnerünk van! Nem átlagos Magyarországon, hogy egy város ilyen pozícióba kerülhet. A lényeg, hogy ilyen pályázatokat tudtunk nyerni, amihez kell egy csapat, egy jó elgondolás, ötlet, nagyon jól megírt pályázat, de mindenekelõtt partnerek. Noha Kassa nem testvérvárosunk, mégis nyertünk közösen pályázatot. Most felértékelõdött az, amit 10 éve elkezdtünk, konkrétan ezzel a projekttel olyan területen tudtunk forrásokat szerezni, ami az utóbbi években lett nagyon jelentõs. Az úgynevezett villámárvizek alkalmával néhány óra alatt lehull akár több hónapnyi csapadék. Ezt a meglévõ rendszerek sehol nem tudják kezelni, Kassán sem, ezt felismerve fogtunk össze, és valósítunk meg egy fejlesztést a Kossuth utcán. Emögött kétévnyi munka van, ezért is fontosak a városvezetõi találkozások, utána a szakemberek együttmûködése. A jövõben is ilyeneket kell, hogy folytassunk. De azt is említhetem, hogy a turisztikai cégünk is konzorciumvezetõ egy V4-es pályázatban, amit szintén Kassával és a lengyel Rzeszówval nyertünk, természetesen idegenforgalmi területen.

Kassa: A Kassával közös Interreg program középpontjában a csapadékvíz-elvezetés áll, amely a villámárvizek kezelésére összpontosít, és jelentős fejlesztéseket hoz a Kossuth utcán.

 

Az országos TOP 3-ban

Jégvilág: A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a nyíregyházi Sóstógyógyfürdő az elmúlt időszakban a legnépszerűbb helyek között szerepelt, köszönhetően a szálláshelyfejlesztéseknek és turisztikai attrakcióknak, mint például a Jégvilág Interaktív Állatbemutató.

– E témánál érdemes kiemelni, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség közlése szerint az elmúlt idõszakban a legnépszerûbb helyek között tartották számon a nyíregyházi Sóstógyógyfürdõt két budapesti látványosság mellett. A turisztikai fejlesztési programsorozatunk igazából az elsõ, 2010-es önkormányzati ciklusban kezdõdött és még a Covid elõtt elértük, hogy az elsõ 20-ban voltunk általában az országban, noha korábban Nyíregyháza még a térképen sem volt ebbõl a szempontból. Ehhez egyaránt kellettek a szálláshelyfejlesztések és a turisztikai attrakciók, a legújabb nagy eredmény a Jégvilág Interaktív Állatbemutató az állatparkban. Mindezek hozzák a vendégeket és ezeket a számokat úgy, hogy most már egy idõre a dobogóra is feljutottunk.

Nyár végi fesztiválszezon

– A turizmust is segíti, hogy indulnak a nyár végi programok, amelyek természetesen nagyon népszerûek a nyíregyháziak körében is, többségük már visszajön szabadságról, talán a programok miatt is. Augusztus közepén kezdõdött a Cantemus Kórusfesztivál, nagyon sok helyrõl, Európán kívülrõl is komoly kórusok érkeznek. Ez is viszi a hírét városunknak! Szintén hozzátartozik a nyár végéhez a kerékpáros világkupa, ahol az ifjúsági korosztály legjobbjai lesznek vendégeink, már 5. alkalommal. A futófesztiválunk szintén hagyományos, ez a negyedik, melynek újra a VIDOR Fesztivál kínálatában van a helye. A Vidámság és Derû Országos Seregszemléjének 9 napja – mely már a 23. a sorban – pedig önmagában sok embert vonz városunkba. Ilyenkor a szálláshelyek telítettek, sokan eleve így tervezik a nyíregyházi nyaralásukat, hogy a VIDOR alatt legyenek itt. Utána sem áll meg az élet, hiszen szeptember közepén lesz a Tirpák Fesztivál. Erre is várjuk testvérvárosainkat, hiszen amögött, hogy közös pályázatokat tudunk készíteni, beadni és nyerni, kiváló kapcsolatok vannak, amiket az elmúlt években alakítottunk ki. Enélkül nem tudnánk ilyen eredményeket elérni.

Vidor: A VIDOR, mint a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje, jelentős látogatottsággal bír, ami szintén hozzájárul a város turisztikai sikeréhez.