Online versenyeken szerepeltek jól a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulói
Online versenyeken szerepeltek jól a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulói

Irodalmi és történelmi vetélkedőkön mérették meg magukat. Halóka Mirtillnek még arra is jutott energiája, hogy az érettségi előtt egy országos versenyen képviselje iskoláját és a harmadik helyezést hozza el a rangos versenyről.

Az Aegon Biztosító hirdetett középiskolás tanulóknak Irodalom Másképp címmel versenyt ebben a tanévben is. A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium két, 12. évfolyamos tanulója, Halóka Mirtill és Szűcs Dóra úgy gondolták, elindulnak a pályázaton. Mirtill gyakorlott versenyző volt, hiszen a 20l8/l9-es tanévben már megmérettette magát, akkor ő nyerte meg az országos versenyt.

Ebben a tanévben lO kortárs szerző művéből 75-öt lehetett választani a nevezőknek és megadott szempontok alapján kortársaiknak szóló könyvajánlót kellett készíteni.

2019. november végéig küldték el feladataikat. Dóra és Mirtill is bejutott a döntőbe, amely a pandémia miatt máshogy alakult, mint ahogy azt a tapasztalt versenyzők megszokták. Az egész országból mindössze 15 tanuló részesült abban a megtiszteltetésben, hogy a döntőben mutassa meg tehetségét. A végső megmérettetés 2020. március 27-29 között lett volna Baján, azonban a vírus átírta a forgatókönyvet. Mint az élet számos területén, itt is online folytatódtak az események.

A lexikális tudásra és a kreativitásra alapozó verseny döntőseí virtuálisan segítőket kaptak maguk mellé. Molnár Gábor Tamás, az ELTE docense, illetve Hudáky Rita, középiskolai magyartanár, a Magyartanárok Egyesületének választmányi tagja segítette a döntős diákokat. A döntő témája: A lírai személyesség felfedezése és, megmutatása a külső világ sokszínűségén keresztül". A feladathoz alapul szolgált Babits Mihály Levelek lrisz koszorújából című kötete, illetve Térey János Őszi hadjárat- Útirajzok és siratók 2015 című, 21 verset tartalmazó ciklusa. A döntőbe jutott diákoknak szűk egy nap állt a rendelkezésükre, hogy megadott terjedelemben és szempontok alapján összehasonlító elemzést készítsenek, majd kreatív feladatként videóformátumban verseket kellett ajánlani kortársaiknak a két említett kötetből. Az akkor még érettségi előtt álló, képzőművészeti tagozatos Mirtill olyan szépen teljesítette a feladatokat, hogy harmadik lett az országos megmérettetésen. Dantesz Tamásné felkészítő tanár azt mondta tanítványáról, hogy Mirtill nagyon tehetséges, régóta foglalkozik irodalommal, rengeteget olvas, verseket ír. A szülői házból hozta az irodalom szeretetét, szabadidejében gyakran jár színházba. Marad a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium ötödik évfolyamán, majd irodalommal szeretne továbbtanulni, ezért is érettségizett idén emelt szinten.