Operaslágerek a zsinagógában

 Ne tartson vissza senkit az, ha eddig esetleg soha nem hallott még egyet sem Verdi vagy Puccini csodálatos opusai közül, hiszen a két ifjú énekes által elõadott részletek mindegyike ismerõs lesz majd, még ha nem is tudja mindenki, melyik alkotásból valók! Milyen áriák csendülnek majd fel? – kérdeztem Gergelytõl, a Kodály iskola egykori növendékétõl, aki nemrég kapta meg az operaénekesi diplomáját.

A Cantemus Vegyeskar tagja volt

– Bár a zeneszerzõk elég kevés vígoperát alkottak, de igyekeztünk úgy válogatni a mûvek közül, hogy a jókedv, az öröm jelen legyen ezen a délutánon is. A Rigolettóból a mantovai herceg áriája például ilyen, amit akár velünk is énekelhet a közönség: „Az asszony ingatag...” Elõadom majd többek között A varázsfuvolából Tamino Képáriáját, a párom, Kíra elõadásában pedig felcsendül például Dvorák Ruszalka áriája – tájékoztatta lapunkat Biri Gergely, a Kossuth-díjas Szabó Dénes egykori tanítványa. – Elhangzik a Traviatából egy gyönyörû duett, de nem marad ki Erkel Bánk bánjából a Hazám, hazám... sem. A zongorán Anducska Katalin kísér bennünket, aki a Debreceni Egyetem Zenemûvészeti Karának oktatója 15 éve, s valamikor a nyíregyházi Zenemûvészeti Szakiskolában tanult.

Vásáry Tamással turnézott

Amint az országos médiumok is hírül adták, nemrég Gergely ötállomásos turnén vett részt a Vásáry Tamás zongoramûvész, karmester vezette Ifjúsági Világzenekarral. Mint elmondta, Debrecenben 17. éve rendezik meg az ifjú zenemûvészek nyári akadémiáját, ahol hangszeresekbõl áll össze az Ifjúsági Világzenekar. Az énekesek számára ugyanakkor évek óta Petrovics Emil Énekversenyt rendeznek, amit két korábbi harmadik helyezése után az idén õ nyert meg, s ráadásul a zeneszerzõ mûvének legjobb tolmácsolásáért különdíjat is kapott. Ennek köszönheti a felkérést, hogy Kodály Három ének címû dalciklusából adjon elõ szólistaként velük egy részletet az emlékév tiszteletére. Debrecen, Pozsony, Kismarton, Galánta és Budapest volt a közös turnéjuk egy-egy állomása – újságolta örömmel a tenorista.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)

(Fenti kép: Nagy Kíra és Biri Gergely - fotó: internet)