Óraátállítás: egy órával hosszabb a vasárnap
Óraátállítás: egy órával hosszabb a vasárnap

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás. Az órákat hivatalosan hajnali 3-kor 2 órára kellett visszaállítani, vagyis egy órával hosszabb lesz az éjszaka. Hajnalban hamarabb világosodik, de délután már négy után nem sokkal sötét lesz. Évek óta vita van arról, hogy érdemes-e még évente kétszer átállítani az órákat, amelyet eredetileg energiatakarékossági okokból vezettek be. Uniós egyezség híján egyelőre nem lesz változás – számolt be az M1 Híradója.

Szakértők szerint az óraátállítás megterhelheti a szervezetet, és felboríthatja a bioritmust is.

Az óraátállítás eredeti célja az energiatakarékosság volt, de mára az így elért megtakarítás jelentéktelen. Az Európai Parlament 2019-ben úgy döntött, hogy 2021-től töröljék el az óraátállítást. Ez a folyamat azonban a pandémia miatt megakadt ”– mondta a Magyar Alvás Szövetség elnöke az M1-en. G. Németh György szerint a nyári, illetve a téli időszámításnak is lennének előnyei és hátrányai, de

hosszú távon a téli lenne a kedvezőbb.

„Magyarországon az előzetes felmérések azt mutatják, hogy az emberek többsége a nyárra tenné a voksát. Erről nem lesz népszavazás, az biztos, hiszen a kormányok döntését egyfajta EU-s egyeztetés kell megelőzze, ahol mi és az alvásszövetség azt mondja, igenis vegyék figyelembe az emberek véleményét, de a tudomány álláspontját is, amely egyébként a téli, az eredeti mellett szól” – szögezte le az elnök.

A csehek már döntöttek: ők még öt évig biztosan átállítják az órát. Ez pedig a többi országra is hatással lesz, hiszen a közös megoldás lehetősége távolabb került, ami akár azt is magával hozhatja, hogy Európában még hosszú évekig megmarad a téli és a nyári időszámítás.

hirado.hu