Orbán Viktor: az oltás a legfontosabb védelmi intézkedés

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ad interjút.

A koronavírus delta variánsa agresszívabb, gyorsabban terjed és súlyosabb megbetegedést okoz és legfeljebb akkor nem okozna bajt, ha mindenki be lenne oltva – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. – Az oltatlanok életveszélyben vannak – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy nem lehet elbújni a vírus elől, aki nincs beoltva az nagy valószínűséggel kórházba fog kerülni. A miniszterelnök mindenkit arra buzdított, hogy oltassa be magát, mert az intézkedésekkel, mint a maszkhasználat, csak  lassítani lehet a vírus terjedést.

Az oltás a legfontosabb védelmi intézkedés.

A kormányfő elmondta, hogy van 10 millió vakcina, és az év végéig még érkezik 5 millió adag. A további intézkedéseket firtató kérdésre elmondta, hogy reagálni kell az adatokra. A munkaadókat bevonták a védekezésbe azzal, hogy elrendelhetik a kötelező oltást. Elismerte, hogy ez nagy vitákat válhat ki, de nincs más lépés. Amíg nincs mindenki beoltva, ez a vírus fertőzni fog, szögezte le a kormányfő. Elmondta, hogy a politikusok nem értenek jobban a járványokhoz, mint a szakértők, ezért őket kérdezi a kormány, a szakértők szerint pedig az oltatlanoknál a megbetegedés kockázata tízszer nagyobb.

Orbán Viktor szerint ha a bérnövekedés üteme nem áll összhangban a vállatok fizetőképességével, akkor tönkremennek a cégek. Ezért a munkaadók kell, hogy meghatározzák a béreket, a kormánynak pedig segítenie kell őket.

Rezsiválság van Európában

Nem túlzás azt mondani, hogy rezsiválság van Európában, megemelkedett a gáz és és az áram ára kétszeresére, háromszorosára – szögezte le a kormányfő. Magyarországon azért nem emelkedtek az árak, mert sikerült szakítani azzal a gyakorlattal az Orbán-kormánynak, hogy a multik igényeit elégítsék ki. A kormányfő szerint a baloldal álláspontja az, hogy ha a piacon nőnek az árak, akkor az emberek is fizessenek többet. A nemzeti kormány - attól nemzeti, hogy megvédi az embereket - rögzítette az árakat a háztartások számára, a családok, nyugdíjasok védelme érdekében. A kormányfő szerint amíg az Orbán-kormány van a kormányrúd mögött, ez így lesz. A baloldal már most kijelentette, hogy ők emelnének, figyelmeztetett Orbán Viktor.

 

Forrás: hirado.hu