Orgonapont – Idén már 10. alkalommal főszerepben a hangszerek királynője

A Filharmónia Magyarország immár 10. alkalommal rendezi meg az OrgonaPont hangversenyeit. Nyíregyházán augusztus 22-én este 8 órától a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban Szamosi Szabolcs Liszt-díjas orgonaművész és Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas koloratúrszoprán lép fel.

Augusztusban a hagyományokhoz híven ismét megrendezik az OrgonaPont sorozatot. A koncertek különleges nyáresti élményeket kínálnak a tartalmas, felemelő kikapcsolódásra vágyó közönség számára országszerte. A kellemes hangulatú orgonamuzsikára épülő hangversenyek célja, hogy a forró nyári napokon a templomok hűvösében minőségi programokat kínáljon mindazok számára, akik az igényes pihenést kedvelik. A hangszerek királynőjét a programsorozat keretében a legtehetségesebb orgonaművészek szólaltatják meg.

"Ha augusztus, akkor OrgonaPont a Filharmónia szervezésében. 2014-ben kezdődött el az OrgonaPont, és most 2024-ben a 10 éves évfordulóját ünnepeljük ennek a sorozatnak. Egy népszerű sorozatról van szó, mely teljes egészében behálózza az egész országot. Az idén közel 30 koncerttel készülünk a legkülönfélébb helyszíneken" - nyilatkozta Boronkay Ferencné, a Filharmónia Magyarország szervezője.

Unikális élményben lehet részük az OrgonaPont koncertjeire ellátogatóknak, hisz ritka hangszerpárosításokat hallhatnak, valamint minden egyes koncert repertoárja különleges műgonddal kerül kiválasztásra. Nyíregyházán augusztus 22-én este 8 órától a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban Szamosi Szabolcs Liszt-díjas orgonaművész és Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas koloratúrszoprán lép fel Ave Maria című műsorával. Hosszas egyeztetés lévén sikerült olyan időpontot találni, mely mindkét művész számára és az egyház részére is megfelelő volt.

"Augusztus 22-én a római katolikus templomban Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő és Szamosi Szabolcs Liszt-díjas orgonaművész előadását hallhatják Ave Maria címmel. Egyébként Szamosi Szabolcs orgonaművész megálmodója az OrgonaPont sorozatnak, hiszen Pécsen már 2014 előtt is nagyon sok OrgonaPont koncert volt, de országossá 2024-től bővült ki" - tette hozzá Boronkay Ferencné.

A hangverseny az Ave Maria címet kapta, ami Mária dicsőítése. Nagyon bensőséges hangulatú darabokat választott a művésznő: Bach, Fauré, Webber, Schubert, Tolcsvay művei csendülnek fel orgonakísérettel. Szamosi Szabolcs orgonaművész előadásában Bach: C-dúr Toccata, Adagio és Fúgája foglalja keretbe ezeket a gyönyörű dalokat. A koncert végén a francia zeneszerző, Widor Toccatája csendül fel, ami egy monumentális, életigenlő darab, ezzel is dicsőítve Máriát.