Óriási mozaikot épített a tekerd! csoport a Magyar Nemzeti Galériában

Látványos, LEGO kockákból épült képekkel és kreatív közösségi programokkal épült be a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Nemzeti Galériába a nyíregyházi tekerd! csoport. A LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás program támogatásával működő önképző és alkotócsoport izgalmas foglalkozásokkal készült a budapesti helyszínre is: bárki megépíthette a jövő múzeumát, úszhatott zöld kockatengerben vagy összerakhatta a legnagyobbat ugrató járgányt. Emellett a látogatók közösen építették meg több ezer LEGO kockából a Nemzeti Galéria egy fontos alkotását, Szinyei Merse Pál Majális című képének egy részletét.

Szombat délután 4 óra és hajnal 2 között merülhettek el a LEGO játékokban és a közös alkotásban a Múzeumok Éjszakája résztvevői. Az éjszaka folyamán közösen megalkotott Majális részlet önálló alkotásként egy darabig még látható lesz a Magyar Nemzeti Galériában.

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma “tekerd!” nevű csoportja 2004 szeptemberében alakult. A csapat tagjai főleg hátrányos helyzetű, roma, tanulási vagy magatartási problémákkal küzdő tanulók. Eleinte még csak saját szórakoztatásukra építettek, mostanában viszont már külföldi képzőművészekkel is együtt dolgoznak - többek között az osztrák Anatol Knotekkel (a közös munka eredménye az egyik kiállított alkotás), a MARVEL Comics rajzolóival, illetve a Vasarely Foundation elnökével, Pierre Vasarelyvel.

 

A LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás programja

 

A LEGO Csoport 2008 óta van jelen Nyíregyházán, ahol jelenleg mintegy 2500 dolgozóval állít elő LEGO és DUPLO játékokat. Mivel a vállalat ezer szállal kötődik a helyi közösségekhez, a LEGO Alapítvány és a LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás program azon dolgozik, hogy projektjei révén megkönnyítse, jobbá tegye a környezetében élő gyerekek életét, illetve olyan közösségi eseményeket szervezzen, amelyek segítenek felszabadítani a gyerekek és felnőttek kreatív energiáit. A programok kidolgozásába és végrehajtásába minden esetben bekapcsolódnak a LEGO gyár dolgozói is.