Örmény kereszttel a megbékélés mellett

Az Örmény Apostoli Egyház lembergi lelkésze az ősi hagyományok szerint szentelte fel az örökösföldi görögkatolikus templom kertjében felállított keresztet. Az emlékmű a 100 évvel ezelőtt kezdődött örmény népirtásra emlékeztet. 1915-ben Törökországban hatalomra jutó ifjútörökök az örményeket tették felelőssé az Oroszországgal folyatott sikertelen háborúért. Az akkori kormány úgy döntött, kitelepíti az országban élő kétmilliós örmény kisebbséget. Az intézkedésekkel járó borzalmakban több százezer örmény veszítette életét.

Az Országos Örmény Kisebbségi Önkormányzat két éve döntött arról, hogy azokon a településeken, ahol örmény önkormányzat működik, vagy, ahol igénylik, oda örmény keresztet állítanak, így emlékeznek a történtekre. 2015-ben az ország hat városában állítanak örmény keresztes köveket.

– Ezek a kövek kétezer éve állnak Örményország területén, fönn a hegyekben. Ha ott megmaradtak, gondolom Magyarország területén is örökké hirdetni fogják az igét. Ez volt a tervünk és ezt a tervet sikerült megvalósítanunk – mondta Avanasian Alex, az Országos Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

További képekért kattintson a fotóra!

A keresztes követ Kocsis Fülöp a görögkatolikus érsek szentelte meg, aki a megbékélés fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Sok-sok szörnyűség történ a történelemben, az ember nagyon sok szörnyűséget művelt és nagyon zengzetesen lehet mondani, hogy soha többé háborút, most már aztán, legyen béke. De hogy mondhatjuk, hogy követelhetjük, hogyha a lelkünkben nincsen béke? – mondta a hajdúdorogi metropolita.

Örmény keresztet először az országban április 24-én, Debrecenben állítottak a kisebbség tagjai és a szimpatizánsai. A nyíregyházi a második. Legközelebb Veszprémben emlékeznek kőkereszt állításával az örmény népirtásra.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)