Országos siker a Jégvilág – Idén a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozik az Állatkertek Éjszakájához
Fotó: Szarka Lajos

Óriási az érdeklődés a Nyíregyházi Állatpark májusban átadott új épületkomplexuma, a Jégvilág Interaktív Állatbemutató iránt. A park évről évre egyre több látogatót vonz, mind belföldről, mind pedig külföldről, az idei szezon akár rekordot is dönthet. A Nyíregyházi Állatpark pedig augusztus 30-án egyedülálló programmal várja az érdeklődőket, hiszen az idei évben először csatlakoztak az Állatkertek Éjszakájához.

Már közel három hónapja, hogy átadták Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai látványosságának új épületkomplexumát, a Jégvilág Interaktív Állatbemutatót. Az Európában is egyedülálló technikai megoldásokat alkalmazó különleges épület és a hozzá kapcsolódó 2 hektáros külső kifutórendszer hazánkban még nem látott, ritka sarki állatfajoknak ad teret. A Magyar Turisztikai Ügynökség július végi adataiból kiderül, az év első kétszáz napjában a turisták száma csaknem 12 százalékkal alakult a tavalyi felett az országban. A felmérés szerint a Parlament környéke, a Margit-sziget, majd a nyíregyházi Sóstógyógyfürdő volt a legnépszerűbb helyszínek között. A Nyíregyházi Állatpark évről évre egyre több látogatót vonz, mind belföldről, mind pedig külföldről, de a Jégvilág Állatbemutató megnyitása óta még tovább nőtt az érdeklődés.

Lesznek csodák az év minden szakaszában

– Úgy gondolom, hogy ha így haladunk, ahogy elindult a nyár, most az utolsó harmadát kezdtük el, akkor még talán megkockáztatom, hogy azt mondhatom, Magyarország leglátogatottabb vidéki turisztikai attrakciója lesz a Nyíregyházi Állatpark, hiszen az előzetes számok – és természetesen ne igyunk előre a medve, illetve a jegesmedve bőrére semmiképpen –, de azt bizonyítják, hogy jó a tervezésünk és a megcélzott 700.000 látogató irányába haladunk, de nem szeretném ezt semmiképpen elkiabálni. Mindenesetre túl vagyunk ennek a számnak a felén és nagy terveink vannak még a nyár hátralévő részében. Illetve ősszel is lesznek csodák, valamint télre is tervezünk valami különleges dolgot a Jégvilágba – tájékoztatott Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

A Jégvilág Interaktív Állatbemutató bőven készül még izgalmakkal a látogatók számára az év során, de a helyszín önmagában is feledhetetlen élményt nyújt. Az országban egyedülálló módon 3 pingvinfajt is bemutat a park legújabb attrakciója, eddig a Humboldt-pingvinek voltak a látogatók kedvencei, most azonban a jégpalotában igazi antarktiszi hangulat fogadja a vendégeket, hiszen király- és sziklaugró pingvinekkel gazdagodott a csapat.

Az állatkertek rajongóinak pedig már nem kell sokat várniuk arra, hogy egy igazán varázslatos programon vehessenek részt a Nyíregyházi Állatparkban.

Idén első alkalommal: Nyíregyházán is lesz Állatkertek Éjszakája!

– Eddig mi nem vettünk részt soha az Állatkertek Éjszakájában. Most először a Nyíregyházi Állatpark történetében augusztus 30-án a parkunk különleges látvánnyal, különleges tárlatvezetéssel várja éjszaka majd a látogatókat. Nem utolsósorban azért, mert a Jégvilág sejtelmes éjjel is, illetve megmutatjuk a kulisszatitkokat is azoknak, akik érdeklődnek. Tehát úgy gondolom, hogy csak azon az estén is több ezer vendégünk lesz – árulta el Gajdos László.

Augusztus 30-án, pénteken tehát első alkalommal Nyíregyházán is várja az érdeklődőket az Állatkertek Éjszakája, melynek részletes programjairól hamarosan lehull a lepel. A programok között viszont biztosan ott lesz a Jégvilág felfedezése, melynek kapuin belépve a tízezer évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok és mamutcsontvázak idézik meg. Zoológiai szempontból tele van állatritkaságokkal a ház, fő elem a jegesmedve tenyészközpont, ahol egyedülálló módon a legnagyobb jegesmedve tér hűtött és a 4 méter mély medencében a víz alatt is láthatják a világ legnagyobb szárazföldi ragadozóját a látogatók, melyről nemcsak a vendégek, hanem a szakma is elismerően nyilatkozott.

– A magyarországi állatkertek folyamatosan jönnek, talán már mindenki látta is a Jégvilágot, de ősszel ennek okán lesz itt egy nagy konferencia is, ahova 120 munkatársat várunk az ország 13 állatkertjéből, és itt töltenek három napot. A központi téma és a központi elem a sarkvidéki állatvilág lesz, illetve az új bemutató. De sorra jönnek a külföldi kollégák is és mindenki érdeklődéssel nézi, várja, kritizálja, dicséri. Természetesen ez egy egyedülálló dolog Európában és az, hogy a jegesmedvéknek van egy olyan terme, ami nyáron zárt és klimatizált, az nagyszerű dolog. Aki látja a jegesmedvéket, az láthatja, hogy milyen jól érzik magukat – tette hozzá a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

A Jégvilág állatritkaságai mellett olyan interaktív elemekkel várja az érdeklődőket, melyek egyedülálló, feledhetetlen élményt nyújtanak. A VR tengeralattjáróval a Jeges-tenger élővilágát lehet megtekinteni, a Száguldó Folyón pedig fatörzsszerű hajókban ülve a folyó sodrása viszi végig a látogatókat az állatok között, az élményt pedig egy 10 méteres zuhanás koronázza meg, amely a látogatók egyik legkedveltebb eleme.