Országos siker a Nyíregyházi Egyetemen – Évek óta növekvő hallgatói létszám

Az idei általános felvételi eljárásban is kiváló eredményt ért el a Nyíregyházi Egyetem. Közel háromezren jelölték meg első helyen az intézményt, így a tavalyi évhez képest idén is növelni tudta első helyes jelentkezései számát. A pedagógusképzéseket több mint negyven százalékkal többen választották 2024-ben, mint egy évvel korábban. Az intézmény kiemelt hangsúlyt fektet a nemzetköziesítési folyamat erősítésére is, így angol nyelvű képzéseire mintegy 70 országból érdeklődnek.

 

Stabil növekedési pályán a Nyíregyházi Egyetem

Az idei általános felvételi eljárásban is kiváló eredményt ért el a Nyíregyházi Egyetem. Közel háromezren jelölték meg első helyen az intézményt, így a tavalyi évhez képest idén is növelni tudta első helyes jelentkezései számát. 2023-hoz képest 10 százalékkal többen jelölték első helyen a Nyíregyházi Egyetemet, így 2662 fő jelentkezett, összesen pedig több mint 8100-an választották az intézmény által meghirdetett képzéseket.

– Az elmúlt években a Nyíregyházi Egyetem egy nagyon stabil növekedési pályára állt. A tavalyi évben szinte megdupláztuk a hallgatói létszámunkat, országos rekorddal, 80% fölötti beiskolázási létszámnövekedést tudtunk elérni, mindezt úgy, hogy mértéktartóan nyúltunk a minimum pontszámokhoz. A Nyíregyházi Egyetem számára nem az a cél, hogy hihetetlen nagy szám legyen beírva egy felvett hallgató rubrikába, hanem ez a hallgató bekerüljön az intézménybe, a választott szakra, itt eredményesen tanulmányokat folytasson, majd a végzés után a térség munkaerőpiacán megfelelő képzettséggel kimagasló jövedelemre tegyen szert. Tehát egy kicsit összetettebb a folyamat. Az idei évben az országos trend úgy néz ki, hogy durván 120.000 hallgató jelentkezett az általános felvételi eljárásban, és mintegy 90.000 hallgató nyert felvételt – adott tájékoztatást dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Változás a népszerű szakok tekintetében

Dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora azt is kiemelte, növekedés tapasztalható az előző évekhez képest a sporttudományi, valamint a természettudományi területeket választók esetében is. Legtöbben az óvodapedagógus, a gazdálkodási és menedzsment, a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a tanító, a gépészmérnöki, valamint a programtervező informatikus képzéseket választották. Ahogy fogalmazott, örömteli tendencia, hogy a pedagógusképzéseket több mint negyven százalékkal többen választották 2024-ben, mint egy évvel korábban. A felsőoktatási tanulmányaikat megkezdő középiskolások mellett az intézmény megszólította a munkavállalókat is, akik számára rövid ciklusú tanárképzési szakokat, másoddiplomás képzéseket, szakirányú továbbképzéseket indítanak.

– Egyharmada nappalis a hallgatóinknak, tehát ebből a felvett létszámból mintegy 600 hallgató nappali szakra és mintegy 1300 levelező tagozatra iratkozott be. A levelező képzésnek a sajátossága a Nyíregyházi Egyetemen alapvetően az, hogy nem 18 éves, frissen érettségizett versenyzők ülnek be az iskolapadba, hanem a munkaerő-piaci realitásokkal szembesülve, érett, döntésképes felnőttek, jó néhány esztendővel az érettségi után, család, munkahely hátterével a puttonyban indulnak el a felsőoktatás irányába. Minden tiszteletem a levelezős hallgatóké, akik ezt éjszaka, hétvégén végzik, pénteken és szombaton tudják látogatni a jelenléti kurzusainkat. Ez egy hihetetlenül nagy érték itt, a térségben, hogy a munka mellett ez a lifelong learning, az egész életen keresztül történő tanulás, ez realitás, tehát szinte folyamatos átképzésben van a kor aktív munkavállalói – részletezte dr. Szabó György.

Mintegy 70 országból érdeklődnek a képzések iránt

A Nyíregyházi Egyetem egy másik színfoltja, a kihelyezett képzések. Az intézmény immár harmadik tanévét kezdő mátészalkai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központjában levelező tagozaton idén is indulnak képzések, így a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakon, valamint a gépészmérnöki alapképzési szakon is, míg a kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon kezdhetik tanulmányaikat az elsősök. Az intézmény kiemelt hangsúlyt fektet a nemzetköziesítési folyamat erősítésére is, így angol nyelvű képzéseit egyre többen választják Ázsiából, vagy Európa más államaiból érkező hallgatók.

– A Nyíregyházi Egyetem későn csatlakozott a nagy egyetemek nemzetköziesítési rendjébe. Jelenleg százas nagyságrendű hallgató, 21-22 országból tanul az egyetemen. Az intenzív beiskolázási és toborzási tevékenységünknek hála az idei általános felvételi eljárás a külföldi hallgatóknál még folyik. Mintegy 70 országból érdeklődnek a Nyíregyházi Egyetem iránt, 12 képzési területen már felvételt nyert, mintegy 60 ösztöndíjas hallgató. A Magyar Állam vagy valamilyen sajátos ösztöndíjrendszerrel kerülnek Nyíregyházára ezek a hallgatók, angol nyelvű képzésbe, és 250–300 fő fizetős képzésre is fogadunk hallgatót. Ez részben az intézmény számára a nemzetközi kisugárzásunk visszatükröződése, részben egy nagyon komoly jövedelemszerző tevékenység. Ezek között is kiemelt a repülős képzés, ami legrégebben Magyarországon, polgári pilóta képzés a Nyíregyházi Egyetemen folyik már két emberöltő óta – emelte ki dr. Szabó György.

Az idei évben közel 30 hallgatót iskoláznak be a Nyíregyházi Egyetemen pilótaképzésre, melyre kiemelt figyelmet fordít az intézmény. Azok számára, akik idén nem nyertek felvételt vagy nem jelentkeztek egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, a pótfelvételi eljárás keretében nyílik lehetőségük a jelentkezésre a Nyíregyházi Egyetemre is. A 2024-es évi pótfelvételi eljárásba jelentkezést benyújtani 2024. július 30-ától augusztus 7-én éjfélig lehet.